Kluseczki dyniowe z cynamonową nutą
Składniki
- Dynia kostka Hortex 1 opakowanie
- Ziemniaki 400 g
- Mąka pszenna 200 g
- Masło 2-3 łyżki
- Cukier 3 łyżki
- Cynamon 1 łyżka
- Mąka ziemniaczana 1 łyżka
- Jajka 1
- Sól
Przygotowanie
Dynię ugotuj do miękkości, po czym przeciśnij przez praskę. To samo zrób z ziemniakami.
Następnie połącz purée z dyni i ziemniaków. Do tak otrzymanej (wystudzonej) masy wbij jajko, dodaj sól i mąkę i zagnieć ciasto (powinno być elastyczne).
Następnie podziel je na kawałki i każdy zroluj. Ostrym nożem potnij wałki na skos (mają przypominać kopytka). Kluseczki wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj do momentu wypłynięcia lub chwilę dłużej.
Na patelni rozgrzej masło, zdejmij z ognia i mieszając, dodaj cukier i cynamon.
Na koniec na patelnię przełóż kluski i delikatnie na wolnym ogniu przemieszaj z masłem cynamonowym.
Powiązane przepisy
Babeczki z konfiturą dyniową
Makaron z karmelizowaną dynią i serem kozim
Chleb dyniowy
Dyniowe curry
Dynia zapiekana w mleku kokosowym
Curry z kurczaka z dynią i warzywami
Dyniowe placuszki z ricottą i cynamonem
Zupa dyniowa z masłem szałwiowym
Muffinki dyniowe „duszki”