Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

BABECZKI Z KONFITURĄ DYNIOWĄ

Łatwe
Desery
40 min
4 porcje

Składniki

  • HORTEX Dynia kostka 2 opakowania
  • Cukier żelujący 200 g
  • Kruche spody do ciastek
  • Masa krówkowa 1 puszka
  • Ser mascarpone 1 opakowanie
  • Pomarańcze 2
  • Likier jajeczny Adwokat 2 kieliszki
  • Cukier puder 3-4 łyżki
  • Goździki 3-4
  • Cynamon ½ łyżeczki

Przygotowanie

Krok 1

Dzień wcześniej z jednego opakowania dyni przygotuj konfiturę według przepisu na opakowaniu. Czyli z pomarańczy wyciśnij sok, dodaj do dyni i gotuj ok. 15 minut na małym ogniu razem z przyprawami (cynamonem i goździkami).

Krok 2

Następnie wsyp cukier żelujący i gotuj jeszcze mniej więcej przez 5 minut. Całość pozostaw do wystygnięcia.

Krok 3

Drugie opakowanie dyni ugotuj w niewielkiej ilości wody. Gdy dynia będzie miękka, zmiksuj ją i zostaw do ostygnięcia.

Krok 4

Następnie dodaj do niej serek mascarpone i cukier, po czym wszystko jeszcze raz zmiksuj na gładką masę i wstaw do lodówki.

 

Krok 5

Na koniec na spód babeczek wyłóż kolejno: masę krówkową,  konfiturę, na koniec krem z dyni.

Jeśli lubisz, wszystko polej jeszcze likierem Advocaat.

Powiązane przepisy

Spróbuj również