Dyniowe curry
Składniki
- Dynia kostka Hortex 2 opakowania
- Mleczka kokosowego 2 puszki
- Cieciorki 2 puszki
- Pomidorów w kawałkach 1 puszka
- Ryżu basmati 2 woreczki
- Korzenia imbiru 5 cm
- Papryczka chili 1 szt.
- Szalotki 3-4 szt.
- Ząbki czosnku 4 szt.
- Świeżej kolendry (listki i łodygi) 1 pęczek
- Curry w proszku ½ opakowania
- Kurkumy 2 łyżeczki
- Białej gorczycy 1 łyżeczka
- Liście limonki (mogą być mrożone lub suszone) 4 szt.
- Olej
- Sól
Przygotowanie
Czosnek, szalotki i paprykę chili pokrój w plasterki, a obrany korzeń imbiru w paseczki, po czym wszystko wrzuć do garnka z rozgrzanym olejem. Smaż do momentu, aż cebula się zeszkli. Wtedy dodaj gorczycę, curry oraz łodyżki świeżej kolendry i znowu wymieszaj.
Następnie wlej mleczko kokosowe (uprzednio wstrząśnięte) i wrzuć pomidory. Całość doprowadź do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Po zagotowaniu dodaj dynię oraz cieciorkę i gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 1 godziny.
Pamiętaj, by od czasu do czasu mieszać. Gdy potrawa stanie się gęsta, zdejmij ją z ognia i zostaw na kilka godzin, (smaki i aromaty muszą się połączyć). Gotowe danie podajemy z ugotowanym wcześniej ryżem (w trakcie gotowania wsyp łyżeczkę kurkumy i wrzuć listki limonki). Gotowe danie posyp świeżą kolendrą.
Powiązane przepisy
Babeczki z konfiturą dyniową
Kluseczki dyniowe z cynamonową nutą
Makaron z karmelizowaną dynią i serem kozim
Chleb dyniowy
Dynia zapiekana w mleku kokosowym
Curry z kurczaka z dynią i warzywami
Dyniowe placuszki z ricottą i cynamonem
Zupa dyniowa z masłem szałwiowym
Muffinki dyniowe „duszki”