Dyniowe placuszki z ricottą i cynamonem
Składniki
- Dynia kostka Hortex 200 g
- Ser ricotta 250 g
- Mąka pszenna lub orkiszowa 100 g
- Jajka 2 sztuki
- Cukier trzcinowy 3-4 łyżki
- Cynamon 1 łyżeczka
- Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
Przygotowanie
Dynię duś na patelni do miękkości z łyżką cukru. Resztę cukru wymieszaj dokładnie z cynamonem i odstaw na potem, do posypania placuszków. Miękką dynie zmiksuj lub rozgnieć widelcem.
Ser utrzyj z żółtkami, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a następnie masę utrzyj z roztartą dynią.
Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą serowo – dyniową.
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju ostrożnie nakładaj łyżką porcje ciasta. Smaż z obu stron do zarumienienia.
Gotowe placuszki podawaj posypane cynamonowym cukrem.
Powiązane przepisy
Babeczki z konfiturą dyniową
Kluseczki dyniowe z cynamonową nutą
Makaron z karmelizowaną dynią i serem kozim
Chleb dyniowy
Dyniowe curry
Dynia zapiekana w mleku kokosowym
Curry z kurczaka z dynią i warzywami
Zupa dyniowa z masłem szałwiowym
Muffinki dyniowe „duszki”