Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Dyniowe placuszki z ricottą i cynamonem

Średnie
Przekąski
30minut
2 porcje

Składniki

  • Dynia kostka Hortex 200 g
  • Ser ricotta 250 g
  • Mąka pszenna lub orkiszowa 100 g
  • Jajka 2 sztuki
  • Cukier trzcinowy 3-4 łyżki
  • Cynamon 1 łyżeczka
  • Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Przygotowanie

Krok 1

Dynię duś na patelni do miękkości z łyżką cukru. Resztę cukru wymieszaj dokładnie z cynamonem i odstaw na potem, do posypania placuszków. Miękką dynie zmiksuj lub rozgnieć widelcem.

Krok 2

Ser utrzyj z żółtkami, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a następnie masę utrzyj z roztartą dynią.

Krok 3

Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą serowo – dyniową.

Krok 4

Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju ostrożnie nakładaj łyżką porcje ciasta. Smaż z obu stron do zarumienienia.

Krok 5

Gotowe placuszki podawaj posypane cynamonowym cukrem.

Powiązane przepisy

Spróbuj również