Dynia zapiekana w mleku kokosowym
Składniki
- Dynia kotka Hortex 1,5 szklanki
- Jajko 1 sztuka
- Gęste mleko kokosowe 2-3 łyżki
- Posiekane suszone pomidory 2-3 sztuki
- Pasta curry ok. 2 łyżki
- Starty twardy ser np. oscypek
- Sól, pieprz
Przygotowanie
Dynię lekko rozmroź przesypując odpowiednią ilość do rondelka ustawionego na małym ogniu.
Dodaj odrobinę wody – tyle, żeby zakryć dno.
Resztę składników dokładnie ze sobą wymieszaj i ewentualnie dopraw do smaku.
Piecz ok. 20 minut, aż całość się zetnie, a dynia będzie miękka.
Piec ok 20 minut, aż całość się zetnie, a dynia będzie miękka. Prawda, że banalne?
UWAGI:
– aby urozmaicić zapiekankę, można dodać oliwki, pieczarki, pierś z kurczaka lub boczek
– jeśli chcecie aby zapiekanka była bardziej zwarta, wyłóżcie dno foremki cienko pokrojonymi plasterkami batata, wówczas jednak trzeba całość zapiekać nieco dłużej, lub wstawić samą foremkę z batatem do pieczenia na ok 10 minut wcześniej niż całą zapiekankę
– mleko kokosowe można zastąpić gęstą śmietaną, wówczas nie trzeba wbijać do środka jajka – opcja dla tych, którzy jaj nie mogą jeść.
Powiązane przepisy
Babeczki z konfiturą dyniową
Kluseczki dyniowe z cynamonową nutą
Makaron z karmelizowaną dynią i serem kozim
Chleb dyniowy
Dyniowe curry
Curry z kurczaka z dynią i warzywami
Dyniowe placuszki z ricottą i cynamonem
Zupa dyniowa z masłem szałwiowym
Muffinki dyniowe „duszki”