Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Dynia zapiekana w mleku kokosowym

Średnie
Dania główne

Składniki

  • Dynia kotka  Hortex 1,5 szklanki
  • Jajko 1 sztuka
  • Gęste mleko kokosowe 2-3 łyżki
  • Posiekane suszone pomidory 2-3 sztuki
  • Pasta curry ok. 2 łyżki
  • Starty twardy ser np. oscypek
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Dynię lekko rozmroź przesypując odpowiednią ilość do rondelka ustawionego na małym ogniu.

Krok 2

Dodaj odrobinę wody – tyle, żeby zakryć dno.

Krok 3

Resztę składników dokładnie ze sobą wymieszaj i ewentualnie dopraw do smaku.

Krok 4

Piecz ok. 20 minut, aż całość się zetnie, a dynia będzie miękka.

Krok 5

Piec ok 20 minut, aż całość się zetnie, a dynia będzie miękka. Prawda, że banalne?

Krok 6

UWAGI:
– aby urozmaicić zapiekankę, można dodać oliwki, pieczarki, pierś z kurczaka lub boczek
– jeśli chcecie aby zapiekanka była bardziej zwarta, wyłóżcie dno foremki cienko pokrojonymi plasterkami batata, wówczas jednak trzeba całość zapiekać nieco dłużej, lub wstawić samą foremkę z batatem do pieczenia na ok 10 minut wcześniej niż całą zapiekankę
– mleko kokosowe można zastąpić gęstą śmietaną, wówczas nie trzeba wbijać do środka jajka – opcja dla tych, którzy jaj nie mogą jeść.

Powiązane przepisy

Spróbuj również