Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Chleb dyniowy

Średnie
Śniadania
120min
4 porcje

Składniki

  • Dynia kostka Hortex 1 opakowanie
  • Mąka pszenna 500 g
  • Maślanka 200 ml
  • Pestki dyni 100 g
  • Świeże drożdże 40 g
  • Oliwa 2 łyżki
  • Cukier 1 łyżeczka
  • Sól 1 łyżeczka

Przygotowanie

Krok 1

Dynię gotuj do miękkości w niewielkiej ilości wody, a następnie zmiksuj lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Maślankę lekko podgrzej i rozpuść w niej drożdże i cukier. Zaczyn odstaw na 15 minut.

Krok 2

Wtedy dodaj mąkę, dyniowe purée, sól, oliwę oraz pestki dyni i wyrabiaj bardzo dokładnie ciasto, by stało się elastyczne (na koniec uformuj z niego kulę).

Krok 3

Następnie włóż je do durszlaka wyłożonego czystą ściereczką obsypaną mąką i przykryj drugą, czystą ściereczką. Zostaw do wyrośnięcia.

Krok 4

Gdy ciasto wyraźnie zwiększy objętość, przełóż je na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC mniej więcej na 30-40 minut. Po upieczeniu wyłóż chleb na kratkę kuchenną.

Powiązane przepisy

Spróbuj również