Chleb dyniowy
Składniki
- Dynia kostka Hortex 1 opakowanie
- Mąka pszenna 500 g
- Maślanka 200 ml
- Pestki dyni 100 g
- Świeże drożdże 40 g
- Oliwa 2 łyżki
- Cukier 1 łyżeczka
- Sól 1 łyżeczka
Przygotowanie
Dynię gotuj do miękkości w niewielkiej ilości wody, a następnie zmiksuj lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Maślankę lekko podgrzej i rozpuść w niej drożdże i cukier. Zaczyn odstaw na 15 minut.
Wtedy dodaj mąkę, dyniowe purée, sól, oliwę oraz pestki dyni i wyrabiaj bardzo dokładnie ciasto, by stało się elastyczne (na koniec uformuj z niego kulę).
Następnie włóż je do durszlaka wyłożonego czystą ściereczką obsypaną mąką i przykryj drugą, czystą ściereczką. Zostaw do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyraźnie zwiększy objętość, przełóż je na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC mniej więcej na 30-40 minut. Po upieczeniu wyłóż chleb na kratkę kuchenną.
Powiązane przepisy
Babeczki z konfiturą dyniową
Kluseczki dyniowe z cynamonową nutą
Makaron z karmelizowaną dynią i serem kozim
Dyniowe curry
Dynia zapiekana w mleku kokosowym
Curry z kurczaka z dynią i warzywami
Dyniowe placuszki z ricottą i cynamonem
Zupa dyniowa z masłem szałwiowym
Muffinki dyniowe „duszki”