Facebook iconLinkedin iconInstagram iconYoutube icon

Peruvian causa

Medium
Main dishes
5-6 portions

Ingredients

  • Hortex green peas 200 g
  • Hortex mini carrots 200 g
  • Cooked black quinoa 1 cup
  • Cocktail shrimp 1cup
  • Potatoes 600 g
  • Turmeric 2 teaspoons
  • Mayonnaise 7 - 8 tablespoons
  • Pickled beetroot juice 1 tablespoon
  • Grapefruit juice 200 ml
  • Lemons 2
  • Avocado 1
  • Yellow pepperoni pepper 1
  • Black olives 8-10
  • Quail eggs 5-6
  • Clarified butter 1/2 tablespoon
  • Green peppercorns in brine 1 tablespoon
  • Several spicy aji charapita peppers (optional)
  • A handful of radish sprouts
  • Several fresh leaves of coriander and basil (optional)
  • Salt

Czy wiesz że...?

Zapowiada się ochłodzenie, wiosna nie chce się rozkręcić, więc zastanawiałam się ostatnio ile czasu w moim życiu spędziłam w gorącym Peru. Podliczyłam wszystkie wyjazdy i okazało się, że 2 lata. Chyba już zawsze będę trochę z tym krajem związana, pod różnymi względami, ale tak na co dzień najbardziej widać to w kuchni.

Gdy jestem w Peru po miesiącu narzekam, że brakuje mi polskiego jedzenia i zaczynam się rozglądać za jakimś dużym słojem, żeby ukisić kapustę. W Polsce tęsknię, co jakiś czas do tamtejszych smaków, szczególnie owoców morza i mojego ukochanego ceviche, albo do rocoto relleno – nadziewanej mięsem i zapiekanej ostrej papryki, typowej dla regionu Arequipy. Jednym z moich ulubionych i najczęściej odtwarzanych przepisów jest peruwiańska causa, zwana też causą limeńską (od stolicy Peru – Limy).

W oryginale jest to danie przygotowywane ze specjalnej odmiany żółtych ziemniaków – papa amarilla, rozgniecionych na gładką masę i doprawionych ostrą żółta papryką aji oraz sokiem z limonki.

Ziemniaczane warstwy przekłada się plastrami smaczliwki (awokado) i najczęściej tuńczykiem, krewetkami, lub mięsem kurczaka, pomieszanymi z majonezem. Niekiedy dodaje się też jajko ugotowane na twardo. Causę można przygotować w jednej dużej prostokątnej formie i kroić na kawałki (jak ciasto), ale w restauracjach często podaje się ją ułożoną w małych foremkach, jest to bardziej pracochłonne, jednak efekt wizualny jest dużo ładniejszy. Wierzch dania obowiązkowo  ozdabia się, najczęściej oliwkami i kawałkami ugotowanego jajka, czasem ogonem krewetki.

Sporym problemem jest dokładne odwzorowanie smaków ze względu na brak dostępu w Polsce do peruwiańskich lokalnych składników. Raczej graniczy z cudem kupienie papa amarilla, ostrą paprykę aji zastępuję inną, na przykład pepperoni, albo habanero, a dostępne u nas limonki też niestety różnią się smakiem od tamtejszych. Od czego jest jednak wyobraźnia?

Akurat przygotowywanie causy to doskonałe pole do popisu, jeśli chodzi o eksperymentowanie i łączenie różnych składników, zresztą sami Peruwiańczycy też tak robią i urozmaicają to danie.

Ja bardzo lubię bawić się kolorami, więc ziemniaczaną masę połączyłam z kurkumą, zielonym groszkiem i marchewką, żeby nadać daniu wesołych barw. Użyłam sprawdzonego mrożonego groszku Hortex i mini marchewek z tej samej firmy, można ich też użyć do dekoracji dania, wyglądają słodko 😉 Zamiast aji dodałam żółtą papryczkę pepperoni, a limonki zastąpiłam cytrynami.

Majonez zabarwiłam sokiem z kiszonych buraków, bo akurat stoją u mnie na stole w słoju, więc mnie podkusiło i dobrze ;). Nie mogło zabraknąć quinoy, tym razem czarnej, bardzo fajnie przełamuje kremową konsystencję dania. Moja causa zawiera też warstwę smaczliwki i krewetek koktajlowych obgotowanych wcześniej i zamarynowanych w soku z rubinowych grejpfrutów. Ozdobiłam ją czarnymi oliwkami, jajkiem, ale nie w klasycznej wersji, bo uznałam, że dużo ładniejsze będą sadzone jajka przepiórek, kiełkami rzodkiewki, zielonym pieprzem i paroma innym składnikami, które znajdziecie na liście poniżej.

GROSZEK ZIELONY

Preparation

Step 1

Peel and boil the potatoes in salted water. In a separate pot, do the same with the carrots and peas. 

Step 2

Meanwhile, remove the seeds from the pepperoni pepper and steep in boiling water for 5 minutes (if possible, remove the skin, otherwise a good blender will suffice). Cut into pieces and blend thoroughly with the juice of two lemons (without seeds). 

Step 3

Once the carrots and peas are soft, drain and rinse with cold water, then blend each separately into a smooth puree, adding two tablespoons of lemon juice with spicy pepper to each. For the pea puree, it’s a good idea to add an additional two tablespoons of water, as it is quite dense. It’s worth saving a few carrots for decoration. 

Step 4

Drain the potatoes and press through a sieve or carefully mash with a potato masher. Add the remaining lemon juice with pepper, two teaspoons of turmeric, and mix until the colour is uniform. 

Step 5

Divide the potato mixture in half. Add a few tablespoons of water to one half and mix, making the mixture more malleable. Transfer this part to a separate bowl. Divide the remaining potatoes into three equal parts, mix one with the pea puree, and the other two with the carrot puree (it has a looser consistency, so it requires more potatoes to avoid being too soft). Add salt to taste and leave to cool. 

Step 6

Boil the shrimp for a few minutes, then pour grapefruit juice over them and let sit for at least half an hour. Mix the mayonnaise with the juice from pickled beets to give it a nice pink shade. Combine the quinoa with one or two tablespoons of mayonnaise, making sure to add enough to keep the quinoa from being too loose (the mayonnaise should be thick, and the grains well-drained). 

Step 7

Prepare the ingredients for decorating the causas and fry quail eggs in clarified butter. Drain the shrimp and pat dry with a paper towel, then mix with the mayonnaise, leaving a few aside for decoration. 

Step 8

Once the potato and vegetable mixtures are cold, and the other ingredients are ready, layer them carefully in metal rings. The order is arbitrary, but the first and last layers should be puree, with shrimp and quinoa layers and smaczliwki in between. If you don’t have rings, you can prepare the causa in an ovenproof dish and cut it into pieces like a cake, or make it in glasses, which will also look nice. 

Step 9

Here is one example of how to layer the causa: on the bottom of the ring, put the yellow potato layer with turmeric, then slices of smaczliwka, followed by shrimp in mayonnaise, then orange puree with potatoes and carrots, smoothed out and topped with black quinoa in mayonnaise, and lastly, puree with potatoes and peas, smoothed out and carefully removed from the ring. All that’s left is to transfer the causa to a plate, a base or a tray, and decorate it. 

Step 10

Decorate with a fried egg, one or two black olives, a cocktail shrimp, mini carrots, smaczliwka slices, radish sprouts, green pepper, and aji charapita (if unavailable, use another miniature pepper or a slice of pepperoni). You can add fresh herb leaves, such as basil and coriander, if available. 

 

Causas prepared in this way can be served at the table. Enjoy your meal! 

Recipe from the blog:

http://quinoaraz.blogspot.com/2017/03/peruwianska-causa-po-mojemu.html

Related recipes

Try also