Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Curry z kurczaka z dynią i warzywami

Średnie
Dania główne
40min
4 porcje

Składniki

  • Dynia kostka Hortex 1 opakowanie
  • Warzywa na patelnię z bazylią i tymiankiem Hortex 1 opakowanie
  • Pierś z kurczaka 1 szt.
  • Mleko kokosowe 1 puszka
  • Zielona pasta curry 2-3 łyżki
  • Świeży imbir (ok. 3 cm)
  • Papryczka chili 1 szt.
  • Oliwa 3 łyżki
  • Sos sojowy 1 łyżeczka
  • Sos rybny 1 łyżeczka
  • Sok z całej limonki lub cytryny
  • Cukier
  • Świeża kolendra
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Do woka lub rondla wlej oliwę, pół puszki mleka kokosowego, drobno pokrojony imbir, pokrojoną papryczkę chili i pastę curry. Wszystko smaż ok. 3 minut. Dodaj pokrojone mięso i duś kolejnych kilka minut.

Krok 2

Dodaj resztę mleka kokosowego, szklankę wody, warzywa i przyprawę z saszetki. Duś ok. 10 minut. Dopraw do smaku sosem sojowym, rybnym, sokiem z limonki (lub cytryny) oraz cukrem. Podawaj ze świeżą kolendrą.

Powiązane przepisy

Spróbuj również