Curry z kurczaka z dynią i warzywami
Składniki
- Dynia kostka Hortex 1 opakowanie
- Warzywa na patelnię z bazylią i tymiankiem Hortex 1 opakowanie
- Pierś z kurczaka 1 szt.
- Mleko kokosowe 1 puszka
- Zielona pasta curry 2-3 łyżki
- Świeży imbir (ok. 3 cm)
- Papryczka chili 1 szt.
- Oliwa 3 łyżki
- Sos sojowy 1 łyżeczka
- Sos rybny 1 łyżeczka
- Sok z całej limonki lub cytryny
- Cukier
- Świeża kolendra
- Sól, pieprz
Przygotowanie
Do woka lub rondla wlej oliwę, pół puszki mleka kokosowego, drobno pokrojony imbir, pokrojoną papryczkę chili i pastę curry. Wszystko smaż ok. 3 minut. Dodaj pokrojone mięso i duś kolejnych kilka minut.
Dodaj resztę mleka kokosowego, szklankę wody, warzywa i przyprawę z saszetki. Duś ok. 10 minut. Dopraw do smaku sosem sojowym, rybnym, sokiem z limonki (lub cytryny) oraz cukrem. Podawaj ze świeżą kolendrą.
Powiązane przepisy
Babeczki z konfiturą dyniową
Kluseczki dyniowe z cynamonową nutą
Makaron z karmelizowaną dynią i serem kozim
Chleb dyniowy
Dyniowe curry
Dynia zapiekana w mleku kokosowym
Dyniowe placuszki z ricottą i cynamonem
Zupa dyniowa z masłem szałwiowym
Muffinki dyniowe „duszki”