Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Żurek wielkanocny

Średnie
Przepisy Wielkanocne
2godziny
4 porcje

Składniki

  • Włoszczyzna paski HORTEX 1 opakowanie
  • Mąka żytnia 50 g
  • Przegotowana woda 250 ml
  • Czosnek 2 ząbki
  • Liście laurowe 2 liście
  • Ziele angielskie 3 ziarenka
  • Biała kiełbasa 3
  • Śmietana do zup 18% 100 ml
  • Ziemniaki 2
  • Liście laurowe 2-3 listki
  • Ziele angielskie 3-4 ziarenka
  • Jajka na twardo do podania
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Do wyparzonego i suchego słoika wsyp mąkę, zalej letnią, przegotowaną wodą i dokładnie wymieszaj. Odstaw na dzień w ciepłe miejsce. Nie zakrywaj szczelnie słoika, tylko przykryj go gazą.

Krok 2

Drugiego dnia dodaj do zakwasu przyprawy i rozgnieciony czosnek. Ponownie odstaw słoik przykryty gazą w ciepłe miejsce na 2 dni. Jeśli wolisz żurek o smaku łagodnym (niezbyt kwaśny), zakwasu użyj już po 3 dniach. W przeciwnym razie pozostaw go na dalsze 3 dni, codziennie jednak zaglądaj do słoika i mieszaj plastikową lub drewnianą łyżką.

Krok 3

Białą kiełbasę ugotuj z włoszczyzną w ok. 2 litrach wody, po czym dodaj do niej przyprawy i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wtedy znowu ją chwilę podgotuj. Później wyjmij kiełbasę z garnka, pokrój w plasterki i ponownie wrzuć do garnka.

Krok 4

Gdy warzywa staną się miękkie, wlej zakwas i ponownie zagotuj. Gotowy żurek podawaj z jajkiem na twardo. Możesz go również zabielić łyżką śmietany.

Powiązane przepisy

Spróbuj również