Żurek wielkanocny
Składniki
- Włoszczyzna paski HORTEX 1 opakowanie
- Mąka żytnia 50 g
- Przegotowana woda 250 ml
- Czosnek 2 ząbki
- Liście laurowe 2 liście
- Ziele angielskie 3 ziarenka
- Biała kiełbasa 3
- Śmietana do zup 18% 100 ml
- Ziemniaki 2
- Liście laurowe 2-3 listki
- Ziele angielskie 3-4 ziarenka
- Jajka na twardo do podania
- Sól, pieprz
Przygotowanie
Do wyparzonego i suchego słoika wsyp mąkę, zalej letnią, przegotowaną wodą i dokładnie wymieszaj. Odstaw na dzień w ciepłe miejsce. Nie zakrywaj szczelnie słoika, tylko przykryj go gazą.
Drugiego dnia dodaj do zakwasu przyprawy i rozgnieciony czosnek. Ponownie odstaw słoik przykryty gazą w ciepłe miejsce na 2 dni. Jeśli wolisz żurek o smaku łagodnym (niezbyt kwaśny), zakwasu użyj już po 3 dniach. W przeciwnym razie pozostaw go na dalsze 3 dni, codziennie jednak zaglądaj do słoika i mieszaj plastikową lub drewnianą łyżką.
Białą kiełbasę ugotuj z włoszczyzną w ok. 2 litrach wody, po czym dodaj do niej przyprawy i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wtedy znowu ją chwilę podgotuj. Później wyjmij kiełbasę z garnka, pokrój w plasterki i ponownie wrzuć do garnka.
Gdy warzywa staną się miękkie, wlej zakwas i ponownie zagotuj. Gotowy żurek podawaj z jajkiem na twardo. Możesz go również zabielić łyżką śmietany.
Powiązane przepisy
Makaron casarecce w ragout warzywno-wieprzowym
Warzywna zupa z pomidorami i soczewicą
Ryba po kaszubsku
Łosoś pieczony w warzywach z cytryną
Zielone pierogi z wołowiną
Bulion orientalny
Pikantna zupa rybna
Błyskawiczna zupa minestrone
Kęski piwne
Ryba po grecku
Szybki bulion warzywny