Ryba po grecku
Składniki
- Włoszczyzna paski Hortex 1 opakowanie
- Ulubiona ryba morska (filety) 500 g
- Koncentrat pomidorowy 1 puszka
- Cebula 2
- Jajka 1
- Mąka pszenna 2 łyżki
- Sok z cytryny 2-3 łyżki
- Słodka papryka 2 łyżeczki
- Cukier 1 łyżeczka
- Oliwa z oliwek 2-3 łyżki
- Ziele angielskie kilka ziaren
- Liść laurowy 1 liść
- Ostra papryka 1/2 łyżeczki
- Sól, pieprz
Przygotowanie
Umyte i osuszone filety posól, skrop sokiem z cytryny i odstaw.
Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojone w kostkę cebule, dodaj włoszczyznę Hortex i przyprawy, a następnie koncentrat pomidorowy i cukier.
Duś wszystko pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 10 minut.
W tym czasie rybę obtocz w rozmąconym jajku i mące i usmaż z dwóch stron na kolor złoty.
Potem ułóż ją na półmisku, przykryj warzywami i odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki).
Powiązane przepisy
Makaron casarecce w ragout warzywno-wieprzowym
Warzywna zupa z pomidorami i soczewicą
Ryba po kaszubsku
Łosoś pieczony w warzywach z cytryną
Zielone pierogi z wołowiną
Bulion orientalny
Żurek wielkanocny
Pikantna zupa rybna
Błyskawiczna zupa minestrone
Kęski piwne
Szybki bulion warzywny