Zupa z zielonej fasolki
Składniki
- Fasolka szparagowa zielona Hortex 1 opakowanie
- Bulion warzywny 1 l
- Szynka wędzona 100 g
- Ziemniaki 5
- Marchewka 2
- Cebula 1
- Por 1
- Czosnek 2 ząbki
- Masła 3 łyżki
- Oliwa z oliwek 2-3 łyżki
- Ziele angielskie 2 ziarenka
- Liść laurowy 1 liść
- sól, pieprz
Przygotowanie
Cebule, czosnek i por posiekaj i podduś na maśle wymieszanym z oliwą. Dodaj liść laurowy oraz ziela angielskie, obrane i pokrojone w krążki marchewki oraz zieloną fasolkę szparagową.
Duś całość przez kilka minut. Następnie dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalej bulionem warzywnym i gotuj.
Szynkę pokrój w kostkę i podsmaż na oddzielnej patelni. Przesmażoną, dodaj do zupy. Całość przypraw solą i pieprzem.
Podawaj z grzankami.
Powiązane przepisy
Bruschetta z zieloną fasolką i suszonymi pomidorami
Steki z karkówki z serem camembert i fasolką szparagową
Sałatka z kuskusem, orzechami i fasolką
Paella z krewetkami
Sałatka z fasolki, gruszki z orzechami włoskimi
Pieczony łosoś ze świeżymi ziołami i ciepłą sałatką