Pieczony łosoś ze świeżymi ziołami i ciepłą sałatką
Składniki
- Fasolka szparagowa zielona Hortex 1 opakowanie
- Filet z łososia 300 g
- Białe wino (do łososia) 40 ml
- Białe wino (do fasolki) 20 ml
- Ocet balsamiczny 20 ml
- Suszone pomidory 20 g
- Czosnek 1 ząbek
- Oliwa z oliwek 2-3 łyżki
- Sok z całej cytryny
- Skórka starta z całej cytryny
- Świeże zioła: rozmaryn, tymianek
- Sól, pieprz
Przygotowanie
Filet z łososia posyp startą skórką cytrynową, polej sokiem z cytryny i winem. Dodaj sól, świeżo mielony pieprz oraz zioła.
Następnie papier do pieczenia posmaruj oliwą z oliwek, uformuj z niego „sakiewkę”, po czym włóż do niej łososia. Całość zawiń, połóż na blachę i wsuń do piekarnika.
Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez ok. 20 minut.
Fasolkę ugotuj według przepisu na opakowaniu, następnie odcedź i przesmaż na oliwie z dodatkiem posiekanych suszonych pomidorów i czosnku. Dopraw do smaku solą i pieprzem, podlej winem i octem balsamicznym. Całość wymieszaj.