Zupa dyniowa z masłem szałwiowym
Składniki
- Dynia kostka Hortex 2 opakowania
- Bulion warzywny 1l
- Śmietanka 30% 200 ml
- Masło 50 g
- Masło orzechowe 2 łyżki
- Gałka muszkatołowa ½ łyżeczki
- Świeża szałwia
- Sól, pieprz
Przygotowanie
Kostki dyni wrzuć do garnka, zalej bulionem warzywnym i gotuj do miękkości. Na koniec zmiksuj.
Później dodaj śmietankę, masło orzechowe oraz przyprawy i całość gotuj jeszcze chwilę. Tymczasem w rondelku rozpuść masło, dodaj kilka liści szałwii i całość podgrzewaj przez kilka minut na bardzo małym ogniu (dopraw jeszcze odrobiną soli).
Tak przygotowane masło wlej do zupy na talerzu, dodając świeże listki szałwii.
Powiązane przepisy
Babeczki z konfiturą dyniową
Kluseczki dyniowe z cynamonową nutą
Makaron z karmelizowaną dynią i serem kozim
Chleb dyniowy
Dyniowe curry
Dynia zapiekana w mleku kokosowym
Curry z kurczaka z dynią i warzywami
Dyniowe placuszki z ricottą i cynamonem
Muffinki dyniowe „duszki”