Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Zupa dyniowa z masłem szałwiowym

Średnie
Zupy
30minut
4 porcje

Składniki

  • Dynia kostka Hortex 2 opakowania
  • Bulion warzywny 1l
  • Śmietanka 30% 200 ml
  • Masło 50 g
  • Masło orzechowe 2 łyżki
  • Gałka muszkatołowa ½ łyżeczki
  • Świeża szałwia
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Kostki dyni wrzuć do garnka, zalej bulionem warzywnym i gotuj do miękkości. Na koniec zmiksuj.

Krok 2

Później dodaj śmietankę, masło orzechowe oraz przyprawy i całość gotuj jeszcze chwilę. Tymczasem w rondelku rozpuść masło, dodaj kilka liści szałwii i całość podgrzewaj przez kilka minut na bardzo małym ogniu (dopraw jeszcze odrobiną soli).

Krok 3

Tak przygotowane masło wlej do zupy na talerzu, dodając świeże listki szałwii.

Powiązane przepisy

Spróbuj również