Tort makowy z wiśniami
Składniki
- Wiśnie bez pestek Hortex 1 opakowanie
- Masa makowa z bakaliami 850 g
- Jajek 6
- Kasza manna 4 łyżki
- Orzechy laskowe 100 g
- Kakao Kilka łyżek
- Nasączenie:
- Likier wiśniowy 4 łyżki
- Zaparzona mocna kawa 1/3 szklanki
- Cukier 1 łyżka
- Mus kawowy:
- Ser mascarpone 500 g
- Śmietanka 36% 250 ml
Przygotowanie
Tortownicę o średnicy 21-23 cm posmaruj masłem i oprósz mąką. Piekarnik nagrzej do temperatury 175°C
Oddziel żółtka od białek.
Żółtka utrzyj na puszysty krem, a białka ubij na sztywną pianę.
Masę makową z bakaliami wymieszaj z kaszą manną, żółtkami i na koniec delikatnie wymieszaj z pianą z białek.
Gotową masę wyłóż do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz ok. 40-45 minut.
Gdy ciasto będzie całkowicie ostudzone, pokrój je na trzy warstwy.
Zimną śmietankę ubij wraz z cukrem pudrem na sztywną pianę.
Następnie delikatnie wymieszaj ją z serem mascarpone i z ostudzoną kawą.
Gotowy mus wstaw do lodówki.
Likier wiśniowy wymieszaj z kawą i cukrem.
Pierwszą warstwę ciasta ułóż na tortownicy i skrop ją 1/3 nasączenia (w przypadku bardzo wilgotnych warstw nasączenie należy odpowiednio ograniczyć).
Potem rozsmaruj na niej 1/3 musu kawowego i poukładaj część rozmrożonych wiśni Hortex. Przykryj drugim krążkiem i powtórz czynności.
Na koniec połóż ostatni krążek, skrop resztą nasączenia i rozsmaruj pozostałością kremu po wierzchu i bokach tortu.
Boki tortu posyp posiekanymi orzechami laskowymi, a wierzch obficie oprósz kakao.
Tak przygotowany tort wstaw do lodówki (najlepiej na całą noc).