Sałatka z kuskusem, orzechami i fasolką
Składniki
- Fasolka szparagowa zielona HORTEX 1 opakowanie
- Bulion warzywny 250 ml
- Kasza kuskus 150 g
- Orzechy włoskie 100 g
- Parmezan 1 łyżka
- Klarowane masło 1 łyżka
- Mielony kmin rzymski 1/2 łyżeczki
- Mielona kolendra 1/2 łyżeczki
- Natka (lub świeżej kolendry) 1/2 pęczka
- Sól lub sos sojowy do smaku
Przygotowanie
Fasolkę zblanszuj w osolonej wodzie, potem przepłucz zimną wodą i odstaw do odcieknięcia. Bulion zagotuj i zalej nim kuskus, tak by bulionu było ok. 1 centymetra więcej niż kaszy. Wtedy przykryj szczelnie naczynie i poczekaj do napęcznienia kaszy. Tymczasem posiekaj orzechy i upraż je na suchej patelni. Uprażone przesyp do miseczki.
Następnie na patelni rozgrzej masło, dodaj kmin i kolendrę i smaż chwilę do wydobycia aromatów przypraw.
Wrzuć fasolkę i usmaż ją, doprawiając solą lub sosem sojowym. Na koniec nasiąknięty kuskus przemieszaj widelcem i połącz z fasolką, uprażonymi orzechami i posiekaną natką lub kolendrą.
Przed podaniem całość oprósz startym parmezanem.