Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Sałatka z kuskusem, orzechami i fasolką

Średnie
Sałatki
30minut
4 porcje

Składniki

  • Fasolka szparagowa zielona HORTEX 1 opakowanie
  • Bulion warzywny 250 ml
  • Kasza kuskus 150 g
  • Orzechy włoskie 100 g
  • Parmezan 1 łyżka
  • Klarowane masło 1 łyżka
  • Mielony kmin rzymski 1/2 łyżeczki
  • Mielona kolendra 1/2 łyżeczki
  • Natka (lub świeżej kolendry) 1/2 pęczka
  • Sól lub sos sojowy do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Fasolkę zblanszuj w osolonej wodzie, potem przepłucz zimną wodą i odstaw do odcieknięcia. Bulion zagotuj i zalej nim kuskus, tak by bulionu było ok. 1 centymetra więcej niż kaszy. Wtedy przykryj szczelnie naczynie i poczekaj do napęcznienia kaszy. Tymczasem posiekaj orzechy i upraż je na suchej patelni. Uprażone przesyp do miseczki.

Krok 2

Następnie na patelni rozgrzej masło, dodaj kmin i kolendrę i smaż chwilę do wydobycia aromatów przypraw.

Krok 3

Wrzuć fasolkę i usmaż ją, doprawiając solą lub sosem sojowym. Na koniec nasiąknięty kuskus przemieszaj widelcem i połącz z fasolką, uprażonymi orzechami i posiekaną natką lub kolendrą.

Przed podaniem całość oprósz startym parmezanem.

Powiązane przepisy

Spróbuj również