Grillowany tuńczyk z sosem pomidorowo-oliwkowym z buraczkami
Składniki
- Buraczki purée Hortex 1 opakowanie
- Filet z tuńczyka 180 g
- Cebula 200 g
- Śmietana 30% 100 ml
- Olej 100 ml
- Marynata:
- Oliwa z oliwek 4 łyżki
- Czosnek 1 ząbek
- Suszona bazylia 1 łyżeczka
- Ostra papryczka 1 mała
- Sól, pieprz
- Sos:
- Pomidor 1
- Oliwki bez pestek 3
- Sok z cytryny połowa cytryny
- Skórka starta z cytryny połowy cytryny
- Czosnek 1 ząbek
- Oliwa z oliwek 2 łyżki
- Świeża bazylia 1 łyżka
- Sól, pieprz
Przygotowanie
Składniki marynaty dokładnie wymieszaj, po czym natrzyj nią tuńczyka i odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
Pomidora obierz ze skórki, pokrój w kosteczkę i przełóż do miseczki. Dodaj pozostałe składniki sosu i wymieszaj.
Tuńczyka grilluj i polewaj co jakiś czas sosem.
Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij na oleju, dodaj purée z buraczków i śmietanę. Chwilkę smaż na wolnym ogniu do odparowania połowy płynu.
Buraczki podawaj jako dodatek do tuńczyka.
Powiązane przepisy
Czerwony jak burak
Chlebek buraczany
Minikanapki na pumperniklu
Krem z buraczków z jogurtem i kiełkami słonecznika
Buraczkowe grzanki z kozim serem
Krem z buraczków z orzechami i kozim serem
Buraczki zasmażane
Buraczki zasmażane po poznańsku z jabłkiem