Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Grillowany tuńczyk z sosem pomidorowo-oliwkowym z buraczkami

Łatwe
Dania główne
90 min
2 porcje

Składniki

  • Buraczki purée Hortex 1 opakowanie
  • Filet z tuńczyka 180 g
  • Cebula 200 g
  • Śmietana 30% 100 ml
  • Olej 100 ml
  • Marynata:
  • Oliwa z oliwek 4 łyżki
  • Czosnek 1 ząbek
  • Suszona bazylia 1 łyżeczka
  • Ostra papryczka 1 mała
  • Sól, pieprz
  • Sos:
  • Pomidor 1
  • Oliwki bez pestek 3
  • Sok z cytryny połowa cytryny
  • Skórka starta z cytryny połowy cytryny
  • Czosnek 1 ząbek
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki
  • Świeża bazylia 1 łyżka
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Składniki marynaty dokładnie wymieszaj, po czym natrzyj nią tuńczyka i odstaw na godzinę w chłodne miejsce.

Krok 2

Pomidora obierz ze skórki, pokrój w kosteczkę i przełóż do miseczki. Dodaj pozostałe składniki sosu i wymieszaj.

Krok 3

Tuńczyka grilluj i polewaj co jakiś czas sosem.

Krok 4

Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij na oleju, dodaj purée z buraczków i śmietanę. Chwilkę smaż na wolnym ogniu do odparowania połowy płynu.

Buraczki podawaj jako dodatek do tuńczyka.

Powiązane przepisy

Spróbuj również