Babeczki z konfiturą dyniową
Składniki
- HORTEX Dynia kostka 2 opakowania
- Cukier żelujący 200 g
- Kruche spody do ciastek
- Masa krówkowa 1 puszka
- Ser mascarpone 1 opakowanie
- Pomarańcze 2
- Likier jajeczny Adwokat 2 kieliszki
- Cukier puder 3-4 łyżki
- Goździki 3-4
- Cynamon ½ łyżeczki
Przygotowanie
Dzień wcześniej z jednego opakowania dyni przygotuj konfiturę według przepisu na opakowaniu. Czyli z pomarańczy wyciśnij sok, dodaj do dyni i gotuj ok. 15 minut na małym ogniu razem z przyprawami (cynamonem i goździkami).
Następnie wsyp cukier żelujący i gotuj jeszcze mniej więcej przez 5 minut. Całość pozostaw do wystygnięcia.
Drugie opakowanie dyni ugotuj w niewielkiej ilości wody. Gdy dynia będzie miękka, zmiksuj ją i zostaw do ostygnięcia.
Następnie dodaj do niej serek mascarpone i cukier, po czym wszystko jeszcze raz zmiksuj na gładką masę i wstaw do lodówki.
Na koniec na spód babeczek wyłóż kolejno: masę krówkową, konfiturę, na koniec krem z dyni.
Jeśli lubisz, wszystko polej jeszcze likierem Advocaat.
Powiązane przepisy
Kluseczki dyniowe z cynamonową nutą
Makaron z karmelizowaną dynią i serem kozim
Chleb dyniowy
Dyniowe curry
Dynia zapiekana w mleku kokosowym
Curry z kurczaka z dynią i warzywami
Dyniowe placuszki z ricottą i cynamonem
Zupa dyniowa z masłem szałwiowym
Muffinki dyniowe „duszki”