Buraczkowe grzanki z kozim serem
Składniki
- Buraczki purée Hortex 1 opakowanie
- Bagietka 1
- Kozi ser 200 g
- Oliwa 2 łyżki
- Cebula czerwona 2
- Jabłka 2
- Ocet winny 1/2 szklanka
- Suszony tymianek 1 łyżka
- Brązowy cukier 1 łyżeczka
- Garść rukoli lub innych świeżych ziół
- Sos balsamiczny do dekoracji
- Sól, pieprz
Przygotowanie
Jabłka i cebule pokrój w piórka i zeszklij na oliwie. Dodaj ocet i duś na małym ogniu 15 minut.
Dodaj buraki i duś kolejne 15 minut.
Dodaj cukier i dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. W tym czasie pokrój bagietkę w półtoracentymetrowe kromeczki i podpiecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200˚C.
Każdą grzankę grubo posmaruj chłodnym chutneyem, udekoruj plastrami sera, rukolą i kroplą sosu balsamicznego.
Powiązane przepisy
Grillowany tuńczyk z sosem pomidorowo-oliwkowym z buraczkami
Czerwony jak burak
Chlebek buraczany
Minikanapki na pumperniklu
Krem z buraczków z jogurtem i kiełkami słonecznika
Krem z buraczków z orzechami i kozim serem
Buraczki zasmażane
Buraczki zasmażane po poznańsku z jabłkiem