Zielone pierogi z wołowiną
Składniki
- Szpinak rozdrobniony Hortex 200 g
- Włoszczyzna paski Hortex 1 opakowanie
- Mąka 250 g
- Żółtko 1 szt.
- Oliwa z oliwek 2-3 łyżki
- Sól ½ łyżeczki
- Wołowina 250-300 g
- Ziarenka ziela angielskiego 3 szt.
- Liście laurowe 2 szt.
- Sól, pieprz
Przygotowanie
Wołowinę pokrój na mniejsze kawałki, zalej zimną wodą i gotuj razem z włoszczyzną, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Ugotowane mięso i warzywa zmiel, dopraw solą i pieprzem.
Szpinak rozmroź, odsącz i wymieszaj z mąką, oliwą i żółtkiem. Dopraw solą. Zagnieć ciasto. Gotowe powinno być miękkie, elastyczne i nieklejące się. Następnie rozwałkuj je i szklanką powycinaj koła, na środek których nałóż farsz.
Zlep brzegi ciasta formując pieroga. Gotowe pierogi gotuj w osolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia.
Powiązane przepisy
Makaron casarecce w ragout warzywno-wieprzowym
Warzywna zupa z pomidorami i soczewicą
Ryba po kaszubsku
Łosoś pieczony w warzywach z cytryną
Bulion orientalny
Żurek wielkanocny
Pikantna zupa rybna
Błyskawiczna zupa minestrone
Kęski piwne
Ryba po grecku
Szybki bulion warzywny