Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Zielone lasagne

Średnie
Dania główne
40min
4 porcje

Składniki

  • Szpinak w sosie śmietanowym Hortex 3 opakowania
  • Makaronu lasagne 1 opakowanie
  • Mleko 200 ml
  • Parmezan 100 g
  • Żółty ser 100 g
  • Cebula 2 szt.
  • Masło 4 łyżki
  • Mąka pszenna 2 łyżki
  • Świeżo mielona gałka muszkatołowa
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

Krok 1

W dużym garnku rozpuść masło, wrzuć do niego pokrojone w piórka cebule i duś, aż zmiękną. Następnie dodaj mąkę i dużo startej gałki muszkatołowej, wszystko smaż około 2 minut.

Krok 2

Po tym czasie wlej mleko i cały czas mieszając doprowadź sos do zgęstnienia. Gotowy sos połącz z rozmrożonym szpinakiem, połową startego parmezanu i żółtym serem. Przypraw jeszcze do smaku solą i pieprzem.

Krok 3

Następnie w żaroodpornym naczyniu warstwami układaj surowy makaron i szpinak. Ostatnia warstwa powinna być szpinakiem. Na koniec całość posyp po wierzchu resztą parmezanu i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC. Piecz przez 20 minut.

Powiązane przepisy

Spróbuj również