Zielone lasagne
Składniki
- Szpinak w sosie śmietanowym Hortex 3 opakowania
- Makaronu lasagne 1 opakowanie
- Mleko 200 ml
- Parmezan 100 g
- Żółty ser 100 g
- Cebula 2 szt.
- Masło 4 łyżki
- Mąka pszenna 2 łyżki
- Świeżo mielona gałka muszkatołowa
- Sól, pieprz
Przygotowanie
W dużym garnku rozpuść masło, wrzuć do niego pokrojone w piórka cebule i duś, aż zmiękną. Następnie dodaj mąkę i dużo startej gałki muszkatołowej, wszystko smaż około 2 minut.
Po tym czasie wlej mleko i cały czas mieszając doprowadź sos do zgęstnienia. Gotowy sos połącz z rozmrożonym szpinakiem, połową startego parmezanu i żółtym serem. Przypraw jeszcze do smaku solą i pieprzem.
Następnie w żaroodpornym naczyniu warstwami układaj surowy makaron i szpinak. Ostatnia warstwa powinna być szpinakiem. Na koniec całość posyp po wierzchu resztą parmezanu i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC. Piecz przez 20 minut.
Powiązane przepisy
Krem szpinakowy z serem pleśniowym i bagietką
Naleśniki ze szpinakiem i boczkiem
Tortelloni ze szpinakiem i ricottą
Jajka faszerowane ze szpinakiem
Rożki szpinakowe
Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym
Tort szpinakowy z aromatycznym sosem grzybowym
Koktajl ze szpinakiem
Spaghetti ze szpinakiem w sosie śmietanowo-serowym
Rolada szpinakowa