Rożki szpinakowe
Składniki
- Szpinak w sosie śmietanowym Hortex 1 opakowanie
- Barszczyk Czerwony Hortex 1L
- Ciasto francuskie
- Sera z niebieską pleśnią 100 g
- Cebula 1 szt.
- Pomidorków suszonych 4-5 szt.
- Ząbki czosnku 3 szt.
- Oliwy 3 łyżki
- Gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Przygotowanie
Cebulę, czosnek i pomidory suszone drobno pokrój i podsmaż na oliwie. Następnie dodaj szpinak, ser i w miarę potrzeb dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość ostudź.
Rożki będą doskonałe z Barszczykiem Czerwonym Hortex. Tymczasem ciasto pokrój na kwadraty ok. 6 x 6 cm i na każdy z nich nałóż łyżeczkę farszu, formując trójkątne rożki.
Brzegi starannie sklej. Uformowane rożki posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220˚C.
Powiązane przepisy
Krem szpinakowy z serem pleśniowym i bagietką
Naleśniki ze szpinakiem i boczkiem
Zielone lasagne
Tortelloni ze szpinakiem i ricottą
Jajka faszerowane ze szpinakiem
Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym
Tort szpinakowy z aromatycznym sosem grzybowym
Koktajl ze szpinakiem
Spaghetti ze szpinakiem w sosie śmietanowo-serowym
Rolada szpinakowa