Truskawkowe ensaimadas czyli hiszpańskie drożdżówki
Składniki
- Truskawki bez szypułek HORTEX 1 opakowanie
- Mąki pszennej 500 g
- Mleka 200 ml
- Smalcu 100 g
- Cukru pudru 75 g
- Jajka 2 szt.
- Drożdży instant 12 g
- Szczypta soli
- Cukru 200 g
- Soku z cytryny 1 łyżka
Przygotowanie
Truskawki wsyp na patelnię, dodaj cukier i sok z cytryny i często mieszając, duś do momentu, aż powstanie gęsty dżem. Następnie odstaw do ostygnięcia.
Mąkę wymieszaj w misce z drożdżami, cukrem i solą, po czym dodaj jajka, 80 g smalcu i lekko podgrzane mleko. Tak wyrobione, gładkie ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Potem podziel je mniej więcej na 10 części i z każdej uformuj kulę. Za jakiś czas kule rozwałkuj na prostokąty i posmaruj dżemem, po czym zwiń wzdłuż krótszego boku i zwiń, tak by powstały „ślimaki”.
Bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem, posmaruj ich wierzch smalcem. Piecz ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do temperetaury 180°C.
Gotowe do spozycia drożdżówki posyp cukrem pudrem.