Tarta truskawkowa
Składniki
- Truskawki bez szypułek Hortex 1 opakowanie
- Mąka pszenna 160 g
- Mielone migdały 50 g
- Zimne masło 100 g
- Jajko 1 sztuka
- Cukier puder 40 g
- Sól szczypta
- Śmietanka 30% 250 ml
- Galaretka cytrynowa 1 sztuka
- Woda 300 ml
- Galaretka truskawkowa 1/2
- Woda 200 ml
Przygotowanie
Mąkę wymieszaj ze startymi migdałami.
Dodaj cukier puder, sól, jajko, posiekane na kawałki masło i szybko zagnieć.
Rozwałkuj na okrąg o średnicy ok. 30 cm, na podsypanej mąką stolnicy.
Wyłóż ciasto na formę do tarty o średnicy 26 cm.
Dokładnie dociśnij brzegi i odetnij ciasto, które wychodzi poza foremkę.
Nakłuj ciasto widelcem i włóż do zamrażalnika na 15-20 minut.
Po wyciągnięciu z zamrażalnika, na formę połóż papier do pieczenia.
Wsyp do niej strączki lub specjalne ceramiczne kulki, żeby obciążyć ciasto.
Piecz 20 minut w 180oC. Następnie delikatnie ściągnij papier z obciążeniem i piecz jeszcze 10-15 minut do delikatnego zarumienienia. Ostudź ciasto.
W międzyczasie galaretkę cytrynową wrzuć do 300 ml gorącej (nie wrzącej) wody i mieszaj do rozpuszczenia. Ostudź.
Śmietankę ubij na sztywno i dodaj stopniowo galaretkę, cały czas miksując. Przełóż piankę na kruchy spód, wyrównaj i schłodź w lodówce do stężenia (około 1 godzinę).
W międzyczasie rozpuść galaretkę truskawkową w 200 ml gorącej wody, dokładnie wymieszaj i odstaw do ostudzenia.
Półzamrożone truskawki pokrój na połówki i wyłóż przecięciem do dołu na piankę, jedna obok drugiej. Ostrożnie zalewaj wystudzoną galaretką.
Tak przygotowaną tartę chłódź kolejną godzinę. Do czasu podania przechowuj w lodówce.