Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Tortelloni ze szpinakiem i ricottą

Średnie
Dania główne
50minut
4 porcje

Składniki

  • Szpinak rozdrobniony Hortex 1 opakowanie
  • Ser ricotta 2 opakowania
  • Cebula 1
  • Czosnek 3 ząbki
  • Masło 2 łyżki
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka
  • Mąka pszenna 400 g
  • Jajka 4
  • Sól 2 szczypty

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę i czosnek posiekaj i lekko podsmaż na rozgrzanej oliwie, po czym dodaj rozmrożony i odsączony szpinak i całość smaż przez chwilę. Wystudzony farsz wymieszaj z serem ricotta, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Krok 2

Na stolnicę wsyp mąkę z solą i uformuj w niej dołek, po czym wbij jajka, dodaj odrobinę wody  i zagnieć wszystko do uzyskania jednolitej masy. Ciasto jest gotowe, jeśli mniej więcej po 20 minutach wyrabiania, rozkrojone ma widoczne pęcherzyki powietrza w środku.

Krok 3

Gotowe ciasto rozwałkuj na cienki placek, pokrój w czterocentymetrowe kwadraty i na środek każdego nałóż farsz. Na koniec z kwadratów zrób trójkąty, po czym owiń je na palcu z dwóch rogów,  zlep i uformuj tortelloni.

Krok 4

Gotuj w osolonej, wrzącej wodzie ok. 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj z roztopionym masłem

Powiązane przepisy

Spróbuj również