Tortelloni ze szpinakiem i ricottą
Składniki
- Szpinak rozdrobniony Hortex 1 opakowanie
- Ser ricotta 2 opakowania
- Cebula 1
- Czosnek 3 ząbki
- Masło 2 łyżki
- Oliwa z oliwek 1 łyżka
- Mąka pszenna 400 g
- Jajka 4
- Sól 2 szczypty
Przygotowanie
Cebulę i czosnek posiekaj i lekko podsmaż na rozgrzanej oliwie, po czym dodaj rozmrożony i odsączony szpinak i całość smaż przez chwilę. Wystudzony farsz wymieszaj z serem ricotta, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na stolnicę wsyp mąkę z solą i uformuj w niej dołek, po czym wbij jajka, dodaj odrobinę wody i zagnieć wszystko do uzyskania jednolitej masy. Ciasto jest gotowe, jeśli mniej więcej po 20 minutach wyrabiania, rozkrojone ma widoczne pęcherzyki powietrza w środku.
Gotowe ciasto rozwałkuj na cienki placek, pokrój w czterocentymetrowe kwadraty i na środek każdego nałóż farsz. Na koniec z kwadratów zrób trójkąty, po czym owiń je na palcu z dwóch rogów, zlep i uformuj tortelloni.
Gotuj w osolonej, wrzącej wodzie ok. 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj z roztopionym masłem
Powiązane przepisy
Krem szpinakowy z serem pleśniowym i bagietką
Naleśniki ze szpinakiem i boczkiem
Zielone lasagne
Jajka faszerowane ze szpinakiem
Rożki szpinakowe
Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym
Tort szpinakowy z aromatycznym sosem grzybowym
Koktajl ze szpinakiem
Spaghetti ze szpinakiem w sosie śmietanowo-serowym
Rolada szpinakowa