Tort szpinakowy z aromatycznym sosem grzybowym
Składniki
- Szpinak rozdrobniony Hortex 1 opakowanie
- Naleśników 10 szt.
- Żółtego sera 3 łyżki
- Masła 2 łyżki
- Mąki pszennej 1 łyżka
- Czosnku 2 ząbki
- Sól, pieprz
- Leśnych grzybów lub pieczarek 250 g
- Śmietany 30% 100 ml
- Cebula 1 szt.
- Oliwa z oliwek 1 łyżka
- Masło 1 łyżka
- Natki pietruszki 2 łyżki
Przygotowanie
Szpinak rozmroź. Na patelni rozgrzej masło, dodaj mąkę. Smaż na złoto. Dodaj szpinak. Duś kilka minut. Przypraw czosnkiem, solą i pieprzem. Naleśniki przełóż szpinakiem.
Na wierzchu posyp serem. Zapiecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Przygotuj sos. Grzyby i cebulę pokrój w plasterki. Usmaż na maśle z dodatkiem oliwy. Dodaj śmietanę i natkę pietruszki.
Powiązane przepisy
Krem szpinakowy z serem pleśniowym i bagietką
Naleśniki ze szpinakiem i boczkiem
Zielone lasagne
Tortelloni ze szpinakiem i ricottą
Jajka faszerowane ze szpinakiem
Rożki szpinakowe
Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym
Koktajl ze szpinakiem
Spaghetti ze szpinakiem w sosie śmietanowo-serowym
Rolada szpinakowa