Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Tort szpinakowy z aromatycznym sosem grzybowym

Średnie
Dania główne
40min
6 porcji

Składniki

  • Szpinak rozdrobniony Hortex 1 opakowanie
  • Naleśników 10 szt.
  • Żółtego sera 3 łyżki
  • Masła 2 łyżki
  • Mąki pszennej 1 łyżka
  • Czosnku 2 ząbki
  • Sól, pieprz
  • Leśnych grzybów lub pieczarek 250 g
  • Śmietany 30% 100 ml
  • Cebula 1 szt.
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka
  • Masło 1 łyżka
  • Natki pietruszki 2 łyżki

Przygotowanie

Krok 1

Szpinak rozmroź. Na patelni rozgrzej masło, dodaj mąkę. Smaż na złoto. Dodaj szpinak. Duś kilka minut. Przypraw czosnkiem, solą i pieprzem. Naleśniki przełóż szpinakiem.

Krok 2

Na wierzchu posyp serem. Zapiecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Przygotuj sos. Grzyby i cebulę pokrój w plasterki. Usmaż na maśle z dodatkiem oliwy. Dodaj śmietanę i natkę pietruszki.

Powiązane przepisy

Spróbuj również