Szpajza cytrynowo – truskawkowo
Składniki
- Truskawki bez szypułek Hortex 1 opakowanie
- Cukier puder 200 g
- Ciepła woda 120 ml
- Jajka 4
- Żelatyna 4 łyżeczki
- Sok i skórka otarta z połowy cytryny
- Bita śmietana do dekoracji
- Sól szczypta
Przygotowanie
Truskawki rozmroź i zblenduj (kilka odłóż do udekorowania deseru). Białka ubij z solą na sztywną pianę, a żółtka utrzyj z cukrem. Potem całość dobrze wymieszaj.
Żelatynę rozpuść w ciepłej wodzie, przestudzoną wlej do pojemnika z masą.
Następnie zawartość podziel na pół: do jednej dodaj sok i skórkę z cytryny, do drugiej zmiksowane truskawki.
Otrzymane w ten sposób różne masy przelewaj na zmianę do pucharków, na koniec udekoruj truskawkami. Gotowy deser schłodź w lodówce. Przed podaniem możesz go jeszcze udekorować bitą śmietaną.