Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Spring rolls z sosem słodko-kwaśnym

Średnie
Dania główne
30min
4 porcje

Składniki

  • Warzywa na patelnię z przyprawą orientalną 1 opakowanie
  • Papieru ryżowego 1 opakowanie
  • Dymka ze szczypiorem 1/2 pęczka
  • Oliwy z oliwek 3 łyżki
  • Mała papryczka chili 1 szt.
  • Czarnego sezamu 1 łyżeczka
  • Imbir (ok. 3 cm) 1 niewielki kawałek
  • Sos sojowy
  • Słodko-kwaśny sos chili wg. uznania

Przygotowanie

Krok 1

Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć posiekaną dymkę (bez szczypioru), posiekany imbir oraz pokrojoną drobno papryczkę chili bez pestek i chwilę smaż. Następnie dodaj warzywa, przyprawę z saszetki i całość  smaż kilka minut (warzywa powinny zostać chrupiące).

Krok 2

Dopraw wszystko do smaku sosem sojowym, posiekanym szczypiorkiem i sezamem. Powstały farsz nałóż na namoczone krążki papieru ryżowego, zawiń w rollsy i podawaj z sosem.

Powiązane przepisy

Spróbuj również