Orientalne risotto z kurczakiem i chrupiącą czerwoną kapustą
Składniki
- Warzyw na patelnię z przyprawą orientalną HORTEX 1 opakowanie
- Ryż risotto 250 g
- Olej rzepakowy 3 łyżki
- Sól do smaku
- Cukier szczypta
- Duża biała cebula, 1
- Duży filet z kurczaka 1 lub 2 mniejsze
- Czerwona kapusta 100 g
Przygotowanie
Na jednej dużej patelni pyszności z ryżu powstają, tylko dodatki się zmieniają.
Dzisiaj polecam risotto na orientalnych mrożonych warzywach przygotowane, do którego mięso w marynacie sojowej zostało dodane. Kapusta czerwona trochę w daniu smakowo „namieszała” i fajnej chrupkości dodała.
Soli mało co użyłam bo innymi produktami zastąpiłam, ale za to całość dobrze pieprzem wyostrzyłam i w max. 30 min pysznym obiadem się cieszyłam.
W misce mieszamy sos sojowy z pieprzem i kurkumą.
Umytego i osuszonego papierowym ręcznikiem kurczaka kroimy w niewielką kostkę. Przekładamy do marynaty, mieszamy i pozostawiamy na czas przygotowania pozostałych produktów.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w kostkę z dodatkiem cukru i soli.
W rondelku podgrzewamy bulion i pozostawiamy na małym ogniu, ma być cały czas gorący.
Kapustę czerwoną szatkujemy na cienkie paski i sparzamy gorącą wodą.
Do cebuli dodajemy mrożone orientalne warzywa, ryż i całość podgrzewamy na wysokim ogniu ciągle mieszając, aby każde ziarenko ryżu dokładnie zostało obtoczone w oleju.
Następnie wlewamy część gorącego bulionu, tylko tyle, żeby ryż został przykryty. Całość podgrzewamy, często mieszając, stopniowo (nie wszystko na raz) dolewamy gorący wywar.
Kiedy ryż będzie al dente dodajemy mięso z marynatą, podgrzewamy do momentu, aż ryż i kurczak będą idealne. Nie zapominamy o mieszaniu. Na samym końcu dodajemy kapustę czerwoną, masło, doprawiamy na ostro pieprzem, do smaku przyprawą orientalną i solą (z solą uważamy, bo bulion i kurczak z marynaty jest słony), mieszamy.
Rada: bulion dodajemy po chochelce stopniowo, na końcu ma całkowicie zostać wchłonięty przez ryż i warzywa.
Risotto podajemy z żółtym serem startym lub płatkami (płatki uzyskamy za pomocą nożyka do obierania warzyw). Całość ozdabiamy listkami świeżej mięty.