Ryba po kaszubsku
Składniki
- Włoszczyzna paski Hortex 1 opakowanie
- Dowolne filety rybne (świeże) 500 g
- Białe wytrawne wino 200 ml
- Śmietana 36% 150 ml
- Żółty ser 100 g
- Sok z całej cytryny
- Mąka pszenna 2 łyżki
- Masło 2-3 łyżki
- Sól, pieprz
Przygotowanie
Rybę skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem, obtocz w mące i usmaż na łyżce masła. Potem odstaw ją w ciepłe miejsce.
Tymczasem włoszczyznę podsmaż na pozostałym maśle, dopraw solą oraz pieprzem i od czasu do czasu podlewaj winem. Warzywa duś do miękkości.
Na koniec przełóż je do naczynia żaroodpornego. Na warzywach ułóż rybę i całość zalej mieszanką śmietanki i startego żółtego sera.
Zapiecz wszystko w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C (ok. 15 minut).
Powiązane przepisy
Makaron casarecce w ragout warzywno-wieprzowym
Warzywna zupa z pomidorami i soczewicą
Łosoś pieczony w warzywach z cytryną
Zielone pierogi z wołowiną
Bulion orientalny
Żurek wielkanocny
Pikantna zupa rybna
Błyskawiczna zupa minestrone
Kęski piwne
Ryba po grecku
Szybki bulion warzywny