Rolada szpinakowa
Składniki
- Szpinak rozdrobniony Hortex 1 opakowanie
- Jajka 4
- Łosoś wędzony w plastrach 250 g
- Serek śmietankowy z chrzanem 200 g
- Mąka pszenna 2 łyżki
- Czosnek 2 ząbki
- Oliwa z oliwek 2-3 łyżki
- Gałka muszkatołowa szczypta
- czarny sezam
- Sól, pieprz
Przygotowanie
Szpinak przesmaż na patelni, po czym dodaj wyciśnięty czosnek oraz do smaku: sól, pieprz. Odstaw do wystygnięcia.
Następnie szpinak wymieszaj z żółtkami, mąką i gałką muszkatołową. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek.
Tak przygotowaną masę wylej do dużej, prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia (masa powinna mieć ok. 1,5- 2 cm wysokości), po czym wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC i piecz ok. 10 minut.
Następnie wyjmij i ostudź (po upieczeniu masa powinna być plastyczna).
Upieczoną masę posmaruj serkiem, posyp sezamem i ułóż na niej plasterki łososia (można go wcześniej skropić cytryną).
Całość zwiń w roladę, którą zabezpiecz folią spożywczą i włóż do lodówki na kilka godzin.
Roladę podawaj pokrojoną w plastry.
Powiązane przepisy
Krem szpinakowy z serem pleśniowym i bagietką
Naleśniki ze szpinakiem i boczkiem
Zielone lasagne
Tortelloni ze szpinakiem i ricottą
Jajka faszerowane ze szpinakiem
Rożki szpinakowe
Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym
Tort szpinakowy z aromatycznym sosem grzybowym
Koktajl ze szpinakiem
Spaghetti ze szpinakiem w sosie śmietanowo-serowym