Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym
Składniki
- Szpinak rozdrobniony HORTEX 1 opakowanie
- Mięso mielone drobiowe 1 kg
- Pomidorów krojonych 2 opakowania
- Ryż biały 2 opakowania
- Sucha bułka 1
- Sól, pieprz
- Cukier
Przygotowanie
Bułkę namocz w mleku lub wodzie i odstaw. Pomidory zmiksuj i dopraw solą i pieprzem. Jeśli pomidory będą kwaśne, dodaj szczyptę cukru. Szpinak rozdrobniony HORTEX wrzuć na patelnię, odparuj wodę i odstaw do ostudzenia.
Namoczoną bułkę odciśnij i dodaj do mięsa mielonego. Wymieszaj. Następnie dodaj szpinak i zacznij wyrabiać masę. Dopraw wszystko solą i pieprzem. Z gotowej masy uformuj pulpety a następnie ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Całość zalej wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym.
Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 °C i zapiekaj pulpety około 35-40 minut. W trakcie pieczenia, ugotuj biały ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Pulpety podawaj z ryżem polanym sosem pomidorowym.
Powiązane przepisy
Krem szpinakowy z serem pleśniowym i bagietką
Naleśniki ze szpinakiem i boczkiem
Zielone lasagne
Tortelloni ze szpinakiem i ricottą
Jajka faszerowane ze szpinakiem
Rożki szpinakowe
Tort szpinakowy z aromatycznym sosem grzybowym
Koktajl ze szpinakiem
Spaghetti ze szpinakiem w sosie śmietanowo-serowym
Rolada szpinakowa