Pierożki dim sum
Składniki
- Warzywa na patelnię z przyprawą orientalną Hortex 1 opakowanie
- Wrząca woda 250 ml
- Mąka pszenna 250 g
- Mąka ryżowa 100 g
- Sól 1/2 łyżeczki
- Krewetki 200 g
- Sos sojowy
Przygotowanie
Mąkę ryżową zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Następnie połącz ją z mąką pszenną, posól i zagnieć ciasto. Kiedy ciasto będzie elastyczne, rozwałkuj je na bardzo cienkie placki i szklanką wykrój kółka.
Warzywa na patelnię przygotuj według przepisu na opakowaniu. Krewetki wymieszaj z przyprawą orientalną, posiekaj i dopraw do smaku solą lub sosem sojowym.
Na każdy krążek ciasta nałóż łyżeczkę farszu, zlep pierożki i włóż do naczynia do gotowania na parze. Gotuj ok. 15 minut.
Można podawać z sosem powstałym ze zmieszania sosu sojowego z olejem i odrobiną octu ryżowego.
Można podawać z sosem powstałym ze zmieszania sosu sojowego z olejem i odrobiną octu ryżowego.
Powiązane przepisy
Orientalne risotto z kurczakiem i chrupiącą czerwoną kapustą
Stir fry z makaronem soba
Makaron rozmaitości
Wołowina z warzywami i tajską bazylią
Tom yum z kurczakiem i makaronem ryżowym
Spring rolls z sosem słodko-kwaśnym
Szybkie pulpeciki w orientalnym sosie