Paella z krewetkami
Składniki
- Mieszanka węgierska Hortex 1 opakowanie
- Fasolka szparagowa zielona Hortex 200 g
- Bulion drobiowy 500 ml
- Świeże krewetki 200 g
- Ryż krótki (np. Arborio) 100 g
- Kurkuma 1/2 łyżeczki
- Słodka papryka 1/2 łyżeczki
- Natka pietruszki 1/2 pęczka
- Czosnek 2 ząbki
- Szafran kilka nitek
- Oliwa z oliwek 2-3 łyżki
- Sól, pieprz
Przygotowanie
Krewetki umyj i obierz, wrzuć do garnka wraz z bulionem i szafranem i gotuj pod przykryciem ok. 20 minut, po czym odcedź bulion (nie wylewaj).
W tym czasie na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekany czosnek, paprykę, kurkumę i chwilę smaż.
Potem dodaj mieszankę węgierską oraz fasolkę i znowu smaż kilka minut.
Następnie do wszystkiego wsyp ryż, całość dobrze wymieszaj, zalej bulionem i gotuj na mniejszym ogniu kilka minut.
Na koniec dodaj ugotowane krewetki, część posiekanej natki pietruszki i duś pod przykryciem kilka minut, aż ryż będzie odpowiednio miękki.
Dopraw solą i pieprzem, a przed podaniem posyp świeżą natką.
Powiązane przepisy
Bruschetta z zieloną fasolką i suszonymi pomidorami
Steki z karkówki z serem camembert i fasolką szparagową
Sałatka z kuskusem, orzechami i fasolką
Sałatka z fasolki, gruszki z orzechami włoskimi
Zupa z zielonej fasolki
Pieczony łosoś ze świeżymi ziołami i ciepłą sałatką