Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Mus czekoladowy z wiśniami

Średnie
Desery
20minut
4 porcje

Składniki

  • Wiśnie bez pestek Hortex 1 opakowanie
  • Wódka (wersja dla dorosłych) 100 ml
  • Chłodna śmietana kremówki 30% 350 g
  • Gorzka czekolada 200 g
  • Cukier 30 g
  • Jajka 3

Przygotowanie

Krok 1

Wiśnie rozmroź i zalej alkoholem, po czym odstaw do nasiąknięcia.

Krok 2

Czekoladę rozpuść w żaroodpornej misce nad garnkiem z gotującą się wodą, od czasu do czasu mieszając i uważając, by woda nie znalazła się w stanie wrzenia (miska nie może dotykać wody).

Krok 3

Następnie ubij na sztywno śmietanę i odstaw, żeby się lekko ogrzała.
Ubite z odrobiną cukru białka wymieszaj razem z roztopioną czekoladą, po czym dodaj śmietanę i całość delikatnie wymieszaj.

Krok 4

Nasiąknięte alkoholem wiśnie wrzuć na dno do 5-6 małych słoików, zalej musem czekoladowym i wstaw minimum na godzinę do zamrażarki.

Powiązane przepisy

Spróbuj również