Makaron casarecce w ragout warzywno-wieprzowym
Składniki
- Włoszczyzna paski Hortex 1 opakowanie
- Polędwicy wieprzowej 280 g
- Koncentratu pomidorowego 150 g
- Wina białego wytrawnego 100 ml
- Oliwy z oliwek 4 łyżki
- Łodyga selera naciowego 1 szt.
- Pęczka natki pietruszki ½ szt.
- Mąki pszennej 400 g
- Jaja 4 szt.
- Sól 40 g
- Pieprz
Przygotowanie
Składniki ciasta połącz ze sobą i zagnieć ciasto . Używając miksera z przystawką do makaronu casarecce uformuj makaron. Przygotowany makaron casarecce ugotuj al dente. Można też użyć gotowego makaronu dostępnego w sklepie.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej włoszczyznę i pokrojony seler naciowy.
Polędwicę pokrój w ok. 1 cm kostkę i podsmaż na patelni razem z warzywami. Całość podlej białym winem. Po wyparowaniu alkoholu dodaj koncentrat pomidorowy i niewielką ilość gorącej wody.
Wszystko duś ok. 10 minut, na koniec przypraw do smaku solą i pieprzem.
Do gotowego sosu dodaj wcześniej ugotowany makaron. Wymieszaj całość i wyłóż na talerze dekorując natką pietruszki.
Powiązane przepisy
Warzywna zupa z pomidorami i soczewicą
Ryba po kaszubsku
Łosoś pieczony w warzywach z cytryną
Zielone pierogi z wołowiną
Bulion orientalny
Żurek wielkanocny
Pikantna zupa rybna
Błyskawiczna zupa minestrone
Kęski piwne
Ryba po grecku
Szybki bulion warzywny