Krem z buraczków z orzechami i kozim serem
Składniki
- Buraczki purée Hortex 1 opakowanie
- Barszczyk czerwony Hortex 500 ml
- Sok malinowy 100 ml
- Cukier trzcinowy 100 g
- Czerwony ocet winny 50 ml
- Orzechy laskowe 50 g
- Oliwa z oliwek 30 ml
- Czerwona cebula 2 sztuki
- Mała rolada z sera koziego 1 sztuka
- Gwiazdka anyżu 1 sztuka
- Świeża kolendra
- Sól, pieprz
Przygotowanie
Kolendrę zmiksuj z oliwą z oliwek. Orzechy laskowe wysyp na blaszkę i włóż mniej więcej na 5 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200˚C, a następnie obierz z łupinek i ponownie wstaw do piekarnika, tak by nabrały koloru i smaku prażonego orzecha.
Cebule pokrój w piórka i podsmaż z cukrem trzcinowym na patelni. Podczas karmelizowania dodaj ocet winny i całość chwilę podduś.
Buraczki purée zagotuj z barszczykiem i sokiem malinowym, połącz z karmelizowaną cebulą i anyżem i gotuj kilka minut. Następnie wyjmij anyż, całość zmiksuj blenderem na aksamitny krem oraz dopraw solą i pieprzem.
Gotowy krem podawaj z kawałkami koziego sera, prażonymi orzechami i oliwą kolendrową.
Powiązane przepisy
Grillowany tuńczyk z sosem pomidorowo-oliwkowym z buraczkami
Czerwony jak burak
Chlebek buraczany
Minikanapki na pumperniklu
Krem z buraczków z jogurtem i kiełkami słonecznika
Buraczkowe grzanki z kozim serem
Buraczki zasmażane
Buraczki zasmażane po poznańsku z jabłkiem