Kęski piwne
Składniki
- Włoszczyzna paski Hortex 1 opakowanie
- Mąka 300 g
- Masło 200 g
- Żółtko 2 sztuki
- Jajko 1 sztuka
- Smietana 18% 5 łyżek
- Sól szczypta
- Sezam
- Czarnuszka
- Sól gruboziarnista
- Pieczarki 450 g
- Cebula 1 sztuka
- Oliwa 2-3 łyżki
- Koncentrat pomidorowy 1 łyżka
- Czerwona papryka 1 łyżeczka
- Tymianek 1 łyżeczka
- Oregano 1 łyżeczka
- Bazylia 1 łyżeczka
- Rozmaryn 1 łyżeczka
- Cząbr 1 łyżeczka
- Sól, pieprz
Przygotowanie
Ze składników zagnieć ciasto i wstaw do lodówki na pół doby.
Cebulę pokrój w kostkę, a pieczarki w plastry i podsmaż na patelni, dodając włoszczyznę, łyżkę koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, czerwoną paprykę, tymianek, oregano, bazylię, rozmaryn i cząber. Po usmażeniu zostaw do wystygnięcia.
Tak przygotowany farsz ponakładaj na rozwałkowane ciasto (grubość jak do pierogów), sklejaj do góry w sakiewki i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Sakiewki po wierzchu posmaruj rozmieszanym jajkiem, posyp grubą solą, sezamem, czarnuszką i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C ok. 23-25 minut.
Powiązane przepisy
Makaron casarecce w ragout warzywno-wieprzowym
Warzywna zupa z pomidorami i soczewicą
Ryba po kaszubsku
Łosoś pieczony w warzywach z cytryną
Zielone pierogi z wołowiną
Bulion orientalny
Żurek wielkanocny
Pikantna zupa rybna
Błyskawiczna zupa minestrone
Ryba po grecku
Szybki bulion warzywny