Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Kęski piwne

Średnie
Dania główne
50minut
4 porcje

Składniki

  • Włoszczyzna paski Hortex 1 opakowanie
  • Mąka 300 g
  • Masło 200 g
  • Żółtko 2 sztuki
  • Jajko 1 sztuka
  • Smietana 18% 5 łyżek
  • Sól szczypta
  • Sezam
  • Czarnuszka
  • Sól gruboziarnista
  • Pieczarki 450 g
  • Cebula 1 sztuka
  • Oliwa 2-3 łyżki
  • Koncentrat pomidorowy 1 łyżka
  • Czerwona papryka 1 łyżeczka
  • Tymianek 1 łyżeczka
  • Oregano 1 łyżeczka
  • Bazylia 1 łyżeczka
  • Rozmaryn 1 łyżeczka
  • Cząbr 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Ze składników zagnieć ciasto i wstaw do lodówki na pół doby.

Krok 2

Cebulę pokrój w kostkę, a pieczarki w plastry i podsmaż na patelni, dodając włoszczyznę, łyżkę koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, czerwoną paprykę, tymianek, oregano, bazylię, rozmaryn i cząber. Po usmażeniu zostaw do wystygnięcia.

Krok 3

Tak przygotowany farsz ponakładaj na rozwałkowane ciasto (grubość jak do pierogów), sklejaj do góry w sakiewki i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Sakiewki po wierzchu posmaruj rozmieszanym jajkiem, posyp grubą solą, sezamem, czarnuszką i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C ok. 23-25 minut.

Powiązane przepisy

Spróbuj również