Jajko sadzone w toście z groszkiem
Składniki
- Groszek zielony Hortex 1/2 opakowania
- Jajka 4 szt.
- Pełnoziarnistego chleba tostowego 4 kromki
- Pomidor 1 szt.
- Klarowanego masła 2-3 łyżki
- Szczypiorku 4 łyżki
- Sól, pieprz
Przygotowanie
Zblanszowany w osolonej wodzie groszek opłucz zimną wodą i odcedź. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i podsmaż groszek, doprawiając solą i pieprzem. Następnie przełóż do miski i wymieszaj z pokrojonym w kostkę pomidorem oraz drobno posiekanym szczypiorkiem.
Szklanką lub innym okrągłym przedmiotem wykrój w tostach kółka o średnicy ok. 6 cm i zrumień je na maśle z obu stron, po czym wyjmij i odłóż. Tosty lekko podsmaż z jednej strony, obróć na drugą i do każdego wykrojonego kółka wbij jajko.
Oprósz solą i pieprzem i smaż do ścięcia białka (ogień pod patelnią nie powinien być zbyt duży). Gotowe tosty przełóż na talerze, a na wierzch dodaj kilka łyżek groszku, przykryj kółkami wykrojonymi wcześniej z tostów.
Powiązane przepisy
Filety z kurczaka z karmelizowanymi marchewkami
Pasta z groszku z miętą
Duszony łosoś z zielonym groszkiem i salsą
Peruwiańska causa
Pieczony dorsz na pureé z groszku
Zupa krem z zielonego groszku
Zupa krem z groszku
Groszek zielony na maśle