Pieczony dorsz na pureé z groszku
Składniki
- Groszek zielony HORTEX 1 opakowanie
- Filet z dorsza 500 g
- Mleko 500 ml
- Kiełki warzywne 100 g
- Ziarna dyni 100 g
- Masło 50 g
- Czosnek 1 ząbek
- Masło 50 g
- Ser mascarpone 200 g
- Cytryna 1 sztuka
- Cebula 1 sztuka
- Liść laurowy
- Chrzan 2 łyżki
- Świeży tymianek
- Kolendra (nasiona)
- Ziele angielskie
- Sól, pieprz
Przygotowanie
Mleko wraz z przyprawami podgrzej do temperatury ok. 70°C, schłodź, później namocz w nim posoloną rybę i odstaw na mniej więcej 20 minut.
Następnie wyjmij rybę i przełóż na brytfannę.
Piecz, nie żałując masła, w temperaturze 170°C ok. 10-12 minut.
Cebulkę podsmaż na maśle, dodaj rozmrożony groszek Hortex i delikatnie podlej wodą.
Całość krótko duś, po czym wszystko zmiksuj na krem, dodając jeszcze chrzan i mascarpone.
Do smaku użyj soku z cytryny.
Upieczonego dorsza podawaj na purée z groszku z kiełkami i ziarnami dyni oraz tymiankiem.
Powiązane przepisy
Filety z kurczaka z karmelizowanymi marchewkami
Pasta z groszku z miętą
Duszony łosoś z zielonym groszkiem i salsą
Peruwiańska causa
Jajko sadzone w toście z groszkiem
Zupa krem z zielonego groszku
Zupa krem z groszku
Groszek zielony na maśle