Jajka faszerowane ze szpinakiem
Składniki
- Szpinak rozdrobniony Hortex 1/2 opakowania
- Ser feta 100 g
- Jajka 6
- Oliwa 1 łyżka
- Gałka muszkatołowa 1/4 łyżeczki
- sól, pieprz
- Grubo mielony pieprz 1/2 łyżeczki
- Sól morska 1/2 łyżeczki
- Suszona papryczka chili 1/2 łyżeczki
Przygotowanie
Jajka ugotuj na twardo i ostudź, po czym obierz i przekrój wzdłuż na pół, usuwając żółtka.
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj rozmrożony szpinak i smaż, aż cała woda odparuje. Dopraw wszystko gałką muszkatołową, solą, pieprzem i odstaw do przestudzenia.
Szpinak, pokruszone żółtka i ser feta dokładnie wymieszaj. Powstałą w ten sposób masę ponakładaj do połówek jajek. Składniki posypki wymieszaj ze sobą i posyp nią jajka.
Powiązane przepisy
Krem szpinakowy z serem pleśniowym i bagietką
Naleśniki ze szpinakiem i boczkiem
Zielone lasagne
Tortelloni ze szpinakiem i ricottą
Rożki szpinakowe
Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym
Tort szpinakowy z aromatycznym sosem grzybowym
Koktajl ze szpinakiem
Spaghetti ze szpinakiem w sosie śmietanowo-serowym
Rolada szpinakowa