Filety z kurczaka z karmelizowanymi marchewkami
Składniki
- Marchewka mini Hortex 1 opakowanie
- Groszek zielony Hortex 100 g
- Filety z kurczaka 2 szt.
- Listków mięty 10 szt.
- Cukru trzcinowego 4 łyżki
- Oliwy z oliwek 3-5 łyżek
- Masło 2 łyżki
- Rukola
- Sól, pieprz
Przygotowanie
Filety przypraw solą i pieprzem. Nożem ponacinaj kieszonki w filetach. Groszek ugotuj, aż będzie miękki. Następnie lekko go rozgnieć, przypraw solą, pieprzem i posiekanymi listkami mięty.
Tak przygotowany farsz przełóż do kieszonek. Zepnij wykałaczkami i usmaż z każdej strony na złoty kolor. Następnie piecz w nagrzanym do temperatury 160ºC piekarniku mniej więcej przez 15 minut.
W tym czasie na maśle podsmaż marchewki. Gdy będą w połowie miękkie, dodaj cukier i jeszcze chwilkę smaż, aż pokryją się cienką warstwą karmelu. Marchewki ułóż na talerzu, a filety z piersi kurczaka pokrój pod kątem i połóż na nich. Podawaj z rukolą.