Danie jednogarnkowe z białą kiełbasą
Składniki
- Warzywa na patelnię Hortex 1 opakowanie
- Bulion 500 ml
- Biała, surowa kiełbasa 500 g
- Wędzony boczek 100 g
- Cebula 1 sztuka
- Koncentrat pomidorowy 2 łyżki
- Słodka wędzona papryka w proszku 2 łyżki
- Olej 2 łyżki
- Ostra wędzona papryka w proszku 1 łyżeczka
- Natka pietruszki
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Sól
Przygotowanie
Surową kiełbasę włóż do garnka z zimną wodą i gotuj, aż woda zacznie bąbelkować (nie może się zagotować). Zostaw ją w wodzie kilkanaście minut, po czym wyjmij, odstaw do przestygnięcia i pokrój na plasterki o grubości ok. pół centymetra.
Następnie na rozgrzaną patelnię z 1-2 łyżkami oleju wrzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulę i pokrojony w kostkę boczek i smaż przez minutę na dużym ogniu, cały czas mieszając.
Potem dodaj kiełbasę i nadal smaż, aż się przyrumieni. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj słodką i ostrą paprykę i wszystko dokładnie wymieszaj.
Na koniec wlej bulion i koncentrat pomidorowy. Gotuj, aż wszystkie składniki dania staną się miękkie, doprawiając solą i pieprzem.
Całość posyp posiekaną natką pietruszki.
Powiązane przepisy
Curry warzywne z kurczakiem na parze i cytrynowym ryżem
Francuska zupa rybna
Podpłomyk z warzywami na patelnię i mozzarellą
Frittata ze szpinakiem
Wiejska zapiekanka
Pieczona sałatka po grecku
Zapiekanka z mielonym mięsem
Hiszpańska zupa z chorizo
Warzywa pod beszamelem
Warzywna zapiekanka z kurczakiem
Tarta z warzywami