Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Warzywa pod beszamelem

Średnie
Dania główne
40minut
4 porcje

Składniki

  • Warzywa na patelnię Hortex 1 opakowanie
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka
  • Mleka 500 ml
  • Żółty ser 100 g
  • Masło 40 g
  • Mąka 40 g
  • Gałka muszkatołowa 2 szczypty
  • Sól ½ łyżeczki
  • Pieprz 2 szczypty
  • Sos beszamelowy

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzej oliwę na dużej patelni, dodaj mrożone warzywa, przypraw solą i pieprzem. Podsmaż 3 minuty.

Krok 2

Przełóż do naczynia do zapiekania.

Krok 3

Masło rozpuść w rondelku, dodaj mąkę i smaż przez chwilę cały czas mieszając. Gdy mąka lekko się zezłoci, wlej połowę porcji mleka, cały czas energicznie mieszając.
Gdy sos zacznie gęstnieć, dodaj resztę mleka ciągle mieszając.

Krok 4

Gotuj na wolnym ogniu. Dodaj starty żółty ser, przypraw gałką, solą i pieprzem. Sosem zalej warzywa, zapiekaj w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez ok. 20-30 minut, aż beszamel się zezłoci.

Powiązane przepisy

Spróbuj również