Warzywa pod beszamelem
Składniki
- Warzywa na patelnię Hortex 1 opakowanie
- Oliwa z oliwek 1 łyżka
- Mleka 500 ml
- Żółty ser 100 g
- Masło 40 g
- Mąka 40 g
- Gałka muszkatołowa 2 szczypty
- Sól ½ łyżeczki
- Pieprz 2 szczypty
- Sos beszamelowy
Przygotowanie
Rozgrzej oliwę na dużej patelni, dodaj mrożone warzywa, przypraw solą i pieprzem. Podsmaż 3 minuty.
Przełóż do naczynia do zapiekania.
Masło rozpuść w rondelku, dodaj mąkę i smaż przez chwilę cały czas mieszając. Gdy mąka lekko się zezłoci, wlej połowę porcji mleka, cały czas energicznie mieszając.
Gdy sos zacznie gęstnieć, dodaj resztę mleka ciągle mieszając.
Gotuj na wolnym ogniu. Dodaj starty żółty ser, przypraw gałką, solą i pieprzem. Sosem zalej warzywa, zapiekaj w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez ok. 20-30 minut, aż beszamel się zezłoci.
Powiązane przepisy
Curry warzywne z kurczakiem na parze i cytrynowym ryżem
Francuska zupa rybna
Podpłomyk z warzywami na patelnię i mozzarellą
Frittata ze szpinakiem
Wiejska zapiekanka
Danie jednogarnkowe z białą kiełbasą
Pieczona sałatka po grecku
Zapiekanka z mielonym mięsem
Hiszpańska zupa z chorizo
Warzywna zapiekanka z kurczakiem
Tarta z warzywami