Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Curry warzywne z kurczakiem na parze i cytrynowym ryżem

Średnie
Dania główne
30min
4 porcje

Składniki

  • Warzywa na patelnię Hortex 1 opakowanie
  • Pikantnego soku pomidorowego 1 szklanka
  • Mleka kokosowego 1/3 szklanki
  • Cebula 1 szt.
  • Ząbek czosnku 1 szt.
  • Oleju z sezamu 2 łyżki
  • Zielonej pasty curry 3 łyżki
  • Piersi kurczaka 300 gramów
  • Papryczki chili 1/2 szt.
  • Sok z cytryny, szczypta soli, szczypta mielonej kolendry

Przygotowanie

Krok 1

Zamarynuj kurczaka w przyprawach i odstaw do lodówki. Najlepiej, aby spędził w niej całą noc.

Krok 2

Wyjmij kurczaka z lodówki i ugotuj go na parze. W międzyczasie, pokrój drobno cebulkę, czosnek i chili.

Krok 3

W garnku z grubym dnem rozgrzej olej sezamowy i podsmaż pokrojone wcześniej warzywa. Dodaj pastę curry i podsmaż całość. Warzywa na Patelnię HORTEX dodaj do pozostałych składników i duś całość aż warzywa zmiękną.

Krok 4

Wlej sok pomidorowy i gotuj sos przez 4-5 minut. Dodaj mleko kokosowe oraz sól i kolendrę. Dokładnie wymieszaj zawartość garnka i gotuj jeszcze kilka minut. Dopraw sokiem z cytryny.

Krok 5

Do gotowego sosu włóż piersi kurczaka i gotuj jeszcze 7 minut. Następnie zdejmij garnek z ognia i odstaw całość jeszcze na 5 minut, by pierś kurczaka przeszła smakami.
Ryż ugotuj w wodzie z dodatkiem soli i skórki z cytryny do momentu, aż ten wchłonie cały płyn.

Krok 6

Do ugotowanego ryżu dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Piersi kurczaka wyjmij z sosu i pokrój na kawałki. Curry podawaj z ryżem i kolendrą.

Powiązane przepisy

Spróbuj również