Curry warzywne z kurczakiem na parze i cytrynowym ryżem
Składniki
- Warzywa na patelnię Hortex 1 opakowanie
- Pikantnego soku pomidorowego 1 szklanka
- Mleka kokosowego 1/3 szklanki
- Cebula 1 szt.
- Ząbek czosnku 1 szt.
- Oleju z sezamu 2 łyżki
- Zielonej pasty curry 3 łyżki
- Piersi kurczaka 300 gramów
- Papryczki chili 1/2 szt.
- Sok z cytryny, szczypta soli, szczypta mielonej kolendry
Przygotowanie
Zamarynuj kurczaka w przyprawach i odstaw do lodówki. Najlepiej, aby spędził w niej całą noc.
Wyjmij kurczaka z lodówki i ugotuj go na parze. W międzyczasie, pokrój drobno cebulkę, czosnek i chili.
W garnku z grubym dnem rozgrzej olej sezamowy i podsmaż pokrojone wcześniej warzywa. Dodaj pastę curry i podsmaż całość. Warzywa na Patelnię HORTEX dodaj do pozostałych składników i duś całość aż warzywa zmiękną.
Wlej sok pomidorowy i gotuj sos przez 4-5 minut. Dodaj mleko kokosowe oraz sól i kolendrę. Dokładnie wymieszaj zawartość garnka i gotuj jeszcze kilka minut. Dopraw sokiem z cytryny.
Do gotowego sosu włóż piersi kurczaka i gotuj jeszcze 7 minut. Następnie zdejmij garnek z ognia i odstaw całość jeszcze na 5 minut, by pierś kurczaka przeszła smakami.
Ryż ugotuj w wodzie z dodatkiem soli i skórki z cytryny do momentu, aż ten wchłonie cały płyn.
Do ugotowanego ryżu dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Piersi kurczaka wyjmij z sosu i pokrój na kawałki. Curry podawaj z ryżem i kolendrą.
Powiązane przepisy
Francuska zupa rybna
Podpłomyk z warzywami na patelnię i mozzarellą
Frittata ze szpinakiem
Wiejska zapiekanka
Danie jednogarnkowe z białą kiełbasą
Pieczona sałatka po grecku
Zapiekanka z mielonym mięsem
Hiszpańska zupa z chorizo
Warzywa pod beszamelem
Warzywna zapiekanka z kurczakiem
Tarta z warzywami