Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Ciasteczka kakaowe z wiśnią

Łatwe
Desery
1h 10min
12 porcji

Składniki

  • Wiśnie HORTEX 1 opakowanie
  • Cukier 50 g
  • Woda 50 ml
  • Skrobia kukurydziana 1 czubata łyżeczka
  • Opcjonalnie: kilka kropli aromatu migdałowego
  • Składniki na ciasto:
  • Mąka 320 g
  • Masło, zimne, pokrojone 120 g
  • Zimne mleko 100 ml
  • Ciemne kakao 50 g
  • Cukier 50 g
  • Jajko do smarowania 1
  • Sól Szczypta

Przygotowanie

Krok 1

Wiśnie z cukrem włóż do małego rondla, podgrzej na małym ogniu, aż się rozmrożą i zagotują.

Krok 2

Wodę i skrobię dokładnie wymieszaj, dodaj do wiśni, chwilę gotuj bez przerwy mieszając i odstaw do wystudzenia.

Możesz również dodać kilka kropli aromatu migdałowego.

Krok 3

Przygotuj ciasto. Mąkę z masłem rozetrzyj na grudki, dodaj pozostałe składniki, szybko zagnieć, uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut.

Krok 4

Po tym czasie rozwałkuj na oprószonym mąką blacie, wykrój kółka (lub jeśli masz, foremką w kształcie dyni) 24 sztuki.

Krok 5

Kółka przytnij na kształt dyni, w połowie z nich wytnij „dyniom” buzie i oczy.

Krok 6

Drugą połowę ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem, ułóż po 2-3 łyżeczki nadzienia wiśniowego, przykryj wyciętymi „dyniami”, brzegi złącz dociskając je widelcem.

Krok 7

Posmaruj jajkiem, piecz ok 15-20 minut w 180 °C.

Krok 8

Po ostudzeniu możesz udekorować ciastka gęstym lukrem.

Powiązane przepisy

Spróbuj również