Ciasteczka kakaowe z wiśnią
Składniki
- Wiśnie HORTEX 1 opakowanie
- Cukier 50 g
- Woda 50 ml
- Skrobia kukurydziana 1 czubata łyżeczka
- Opcjonalnie: kilka kropli aromatu migdałowego
- Składniki na ciasto:
- Mąka 320 g
- Masło, zimne, pokrojone 120 g
- Zimne mleko 100 ml
- Ciemne kakao 50 g
- Cukier 50 g
- Jajko do smarowania 1
- Sól Szczypta
Przygotowanie
Wiśnie z cukrem włóż do małego rondla, podgrzej na małym ogniu, aż się rozmrożą i zagotują.
Wodę i skrobię dokładnie wymieszaj, dodaj do wiśni, chwilę gotuj bez przerwy mieszając i odstaw do wystudzenia.
Możesz również dodać kilka kropli aromatu migdałowego.
Przygotuj ciasto. Mąkę z masłem rozetrzyj na grudki, dodaj pozostałe składniki, szybko zagnieć, uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie rozwałkuj na oprószonym mąką blacie, wykrój kółka (lub jeśli masz, foremką w kształcie dyni) 24 sztuki.
Kółka przytnij na kształt dyni, w połowie z nich wytnij „dyniom” buzie i oczy.
Drugą połowę ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem, ułóż po 2-3 łyżeczki nadzienia wiśniowego, przykryj wyciętymi „dyniami”, brzegi złącz dociskając je widelcem.
Posmaruj jajkiem, piecz ok 15-20 minut w 180 °C.
Po ostudzeniu możesz udekorować ciastka gęstym lukrem.