Jak obrać i pokroić ananasa?
Ananas jest owocem wyjątkowo aromatycznym. Jego intensywny, słodki smak sprawia, że można go jeść zarówno samego jako przekąskę między posiłkami lub też dorzucić do owocowej sałatki, a nawet egzotycznego curry. Najlepiej smakuje nie ten z puszki, ale świeży.
Forma owocu może jednak odstraszać. Dlaczego? Ponieważ wielu z nas nie wie, jak go obrać.
Okazuje się, że nie taki diabeł straszny, jak go malują. Choć na pierwszy rzut oka obranie ananasa wydaje się zadaniem dość skomplikowanym, w rzeczywistości wystarczy poznać sposób na pozbycie się skórki, by już nigdy nie mieć z tym kłopotu.
Jak obrać ananasa?
- Zacznij od odcięcia podstawy oraz pióropusza, zrób to, posługując się dużym i ostrym nożem.
- Postaw ananasa na desce do krojenia – dzięki odcięciu podstawy będzie stał prosto.
- Teraz odetnij skórę dookoła owocu – ostry nóż sobie z nią poradzi.
- Upewnij się, że na owocu nie pozostaną pozostałości po skórce, możesz je wydrążyć lub odciąć nożem, przydadzą Ci się np. do musu owocowego.
- Gdy skóra zostanie usunięta, pokrój ananasa na ćwiartki.
- Z każdej ćwiartki usuń twardy rdzeń.
- Na koniec pokrój go tak jak chcesz.
Jak wybrać ananasa i co z niego przyrządzić?
By owoc smakował Tobie i Twojej rodzinie, musisz go nie tylko profesjonalnie obrać, ale i trafić na odpowiednio dojrzały okaz. To nic trudnego. Zdaj się na zmysł węchu.
Podnieś ananasa ze sklepowej półki i powąchaj go u podstawy. Jeśli nic nie poczujesz, oznacza to, że potrzebuje jeszcze trochę czasu, by dojrzeć. Ten idealny będzie roztaczał delikatną, ananasową woń. Oczywiście, jeśli dostrzeżesz ślady pleśni czy gnicia, poszukaj innego owocu.
A jak wykorzystać ananasa w kuchni?
Najchętniej zjadamy go samego. Smakować jednak będzie również w sałatce owocowej i w daniach kuchni azjatyckiej. Kurczak z ananasem i przyprawą curry to potrawa, w której zakocha się najbardziej nawet konserwatywny smakosz.
A czy pizza z ananasem to dobry pomysł? Dla konserwatywnych miłośników kuchni włoskiej raczej nie, jeśli jednak lubisz w kuchni eksperymentować, to czemu ananasa nie dodać do pizzy? Wystarczy pokroić owoc w kostki i posypać nimi wierzch placka. Ananas doda potrawie delikatnie słodkiego smaku, dlatego najlepiej komponować go z szynką i kukurydzą (tak, by smaki poszczególnych składników się uzupełniały, a nie wykluczały).
Ananas doskonale smakuje także z kurczakiem i tutaj mamy dużo możliwości. Możemy zdecydować się na sałatkę z ryżem i ananasem, na kurczaka curry z ananasem lub smażoną pierś z kurczaka z plastrem ananasa smażonym na miodzie.
Sałatka z ananasem to doskonały pomysł na imprezę, na dodatek do potraw z grilla oraz szybką i zdrową przekąskę. Wędzony kurczak z ananasem to świetne rozwiązanie na obiad. Oryginalną potrawą jest także ryba z ananasem, która pozwoli przełamać schemat podawania klasycznych filetów. Wszystko zależy od naszych preferencji smakowych i tego, czy mamy ochotę na wypróbowanie nowych połączeń składników.
Ananas – witmiany i właściwości
Ananas posiada wiele cennych witamin (A, C, B1 i PP), minerałów oraz ma właściwości uśmierzające ból (można nim nawet zbić gorączkę, a sportowcy często jedzą go, by zmniejszyć obrzęki po kontuzjach).
Co ciekawe, ananas polecany jest także osobom, które mają problemy z żołądkiem – owoc niweluje niestrawność, zgagę, a zawarty w nim enzym bromeliny wpływa na sprawne trawienie białek. Z tego powodu jest także składnikiem wielu diet odchudzających i wspomagających metabolizm.
Owoc wykorzystuje się także w kosmetyce – sok z ananasa poprawia stan paznokci oraz otaczających je skórek, zawarty w peelingach skutecznie usuwa martwy naskórek, a dodany do kremów skutecznie pomaga w walce z przebarwieniami skóry.