Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Smakowite przepisy na kotlety warzywne idealne do wege burgerów

Burger warzywny

Burger to klasyczne danie fast food, po które sięgamy, gdy znienacka złapie nas głód.  Mięso wołowe, ser, sosy i chrupiąca bułka – choć są smaczne, nie powinny stać się jednak częstymi gośćmi w twojej diecie. Smażone mięso i pieczywo pszenne nie są bowiem synonimami zrównoważonego i pełnego witamin jadłospisu. Dlatego też proponujemy ci smaczne i zdrowe kotlety warzywne, które doskonale sprawdzą się w wege burgerze oraz klasycznie – z ziemniakami i surówką. Sprawdź, jak pyszne i proste w wykonaniu są te prawdziwe bomby witaminowe.

Kotlety bezmięsne – dlaczego warto postawić na dietę opartą na warzywach?

Coraz większa liczba Polaków zdaje sobie sprawę z tego, że dieta mięsna nie tylko nie jest jedynym możliwym wyborem żywieniowym, lecz również niesie za sobą pewne zagrożenia.

Jakie są najczęstsze powody, dla których Polacy decydują się ograniczać mięso w swojej diecie? Przede wszystkim są to troska o środowisko naturalne i dobrostan zwierząt gospodarskich oraz chęć zadbania o swoje zdrowie [1]. Przemysłowe hodowle są niezwykle groźne dla przyrody, ponieważ to właśnie produkcja mięsa jest jedną z tych gałęzi gospodarki, które emitują najwięcej gazów cieplarnianych do atmosfery. Nadmierne spożycie produktów tego typu ma również niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka, m.in. sprzyja chorobom sercowo-naczyniowym, cukrzycy, wzrostowi poziomu cholesterolu we krwi i wielu innych schorzeniom [2].

Dlaczego dieta warzywna to nasza przyszłość?

  • pomaga utrzymać właściwą masę ciała, przeciwdziała nadwadze i otyłości;
  • dobrze wpływa na mikrobiom jelit;
  • korzystnie wpływa na obniżenie ciśnienia krwi tętniczej;
  • wspomaga redukcję blaszek miażdżycowych;
  • dostarcza mniej tłuszczy nasyconych;
  • usprawnia trawienie pokarmów dzięki dużej zawartości błonnika;
  • działa przeciwzapalnie;
  • poprawia profil lipidowy i oporność na insulinę [3].
Dieta wegetariańska – dlaczego warto? - infografika.

Wegetariański burger – co dodać, by był pyszny?

Każdy burger – zarówno ten mięsny, jak i wegetariański – potrzebuje odpowiednich przypraw i dodatków, by w pełni podkreśliły jego smak.

Spośród wielu aromatycznych ziół oraz przypraw te sprawdzą się najlepiej:

  • świeża kolendra;
  • świeży i suszony koperek;
  • świeża natka pietruszki;
  • świeży szczypiorek;
  • świeże i suszone oregano;
  • świeży i suszony rozmaryn;
  • suszona bazylia;
  • suszony cząber;
  • mielona czerwona papryka wędzona słodka i ostra;
  • czosnek granulowany.

Świetnym dodatkiem, który nie tylko urozmaici smak wege burgerów, lecz również wpłynie na zawartość korzystnych dla zdrowia składników, są pestki, ziarna i orzechy, takie jak:

  • pestki słonecznika;
  • pestki dyni;
  • siemię lniane;
  • czarnuszka;
  • orzechy włoskie;
  • orzechy piniowe;
  • migdały;
  • sezam.
Pyszne sosy do kotletów bez mięsa - infografika.

Kotlety wegetariańskie – przepisy na warzywne pyszności

Kotleciki wegetariańskie to naprawdę pyszna alternatywa dla mięsnych posiłków. Zrobienie ich nie wymaga umiejętności szefa kuchni ani mnóstwa wolnego czasu. Możesz przygotować je z wyprzedzeniem i trzymać w lodówce albo poporcjować i zamrozić, by zawsze mieć w zanadrzu zdrowe i pełnowartościowe danie.

Wege burgery przygotujesz tak naprawdę z większości warzyw, które akurat masz w lodówce. Doskonale sprawdzają się w tej roli także mrożonki. Wystarczy bowiem, że  rozmrozisz wybrany produkt i bez względu na porę dnia czy roku możesz cieszyć się pełnią smaku warzyw zebranych w szczycie sezonu.

Aby proste kotlety wegetariańskie były naprawdę zdrowe, zatroszcz się również o inne składniki burgera. Zamiast pszennej bułki użyj tej pełnoziarnistej, żytniej i obficie posypanej ziarnami. Nie zapomnij o zieleninie (sałacie karbowanej, roszponce, rukoli bądź innej ulubionej), pełnym potasu pomidorze, dobrych dla jelit kiszonkach (ogórek, rzepa, rzodkiewka, kalafior, marchew) i świeżych warzywach, które lubisz najbardziej.

Kotlet z buraka

Składniki:

  • puree z buraków Hortex – 1 opakowanie;
  • jajko – 2 sztuki;
  • bułka tarta – 3 łyżki;
  • świeża kolendra – pół pęczka;
  • orzechy włoskie – 3 łyżki;
  • limonka – sok z ½ sztuki;
  • sól i pieprz do smaku;
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki.

Przygotowanie:

  1. Mrożone puree podgrzej do temperatury pokojowej. Przełóż do miski.
  2. Dodaj posiekane orzechy, sól, pieprz oraz świeżą kolendrę.
  3. Wyciśnij sok z połowy limonki i dodaj do masy. Zacznij zagniatać. Jeżeli masa jest zbyt klejąca i wodnista, dosyp bułki tartej.
  4. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji, uformuj nieduże burgery.
  5. Ułóż je na papierze do pieczenia i dokładnie posmaruj oliwą.
  6. Piecz przez pół godziny w temperaturze 180oC, obracając kotlety w połowie czasu.

Wege burger z zielonego groszku

Składniki:

  • zielony groszek mrożony Hortex – 1 opakowanie;
  • korzeń imbiru – 2 cm;
  • pestki słonecznika – 4 łyżki;
  • czosnek – 2 ząbki;
  • cebula czerwona – ½ sztuki;
  • siemię lniane – 2 łyżki;
  • mąka owsiana – 2 łyżki;
  • jajko – 1 sztuka;
  • oregano suszone – ½ łyżeczki;
  • sól i pieprz – do smaku;
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki.

Przygotowanie:

  1. Ugotuj groszek w osolonej wodzie tak, by pozostał jędrny.
  2. Korzeń imbiru obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj do groszku.
  3. Czerwoną cebulę posiekaj i podsmaż na odrobinie oliwy. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Uważaj, by go nie przypalić, bo stanie się gorzki.
  4. Dodaj podsmażoną cebulę z czosnkiem do groszku i imbiru. Wsyp siemię lniane i pestki słonecznika wraz ze wszystkimi przyprawami i jajkiem.
  5. Zblenduj całość na jednolitą masę i uformuj kotleciki.
  6. Smaż na oliwie, aż do uzyskania złotego koloru z obu stron.

Kotlet warzywny z bobu

Składniki:

  • mrożony bób Hortex– 1 opakowanie;
  • czarnuszka – 1 łyżka;
  • mąka z ciecierzycy – 4 łyżki;
  • kasza jaglana – ½ szklanki suchej;
  • jajko – 1 sztuka;
  • czosnek – 2 ząbki;
  • skórka z cytryny – 1 łyżka;
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Bób ugotuj w osolonej wodzie. Gdy ostygnie, obierz go z łupinek i przełóż do miski.
  2. Kaszę jaglaną przepłucz kilkakrotnie na sitku pod bieżącą wodą i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodaj do bobu.
  3. Zetrzyj skórkę z cytryny i dodaj ją do miski wraz z 2 łyżkami mąki z ciecierzycy, jajkiem, solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  4. Uformuj kotleciki i obtocz je w pozostałych 2 łyżkach mąki.
  5. Upiecz burgery w piekarniku w temperaturze 180oC, aż staną się złociste.

Proste kotlety wegetariańskie z brokuła

Składniki:

  • mrożony brokuł Hortex – 1 opakowanie;
  • ser cheddar – 200 g;
  • bułka tarta;
  • suszone pomidory w zalewie – 10 sztuk;
  • sos sojowy – 1 łyżka;
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki.

Przygotowanie:

  1. Brokuł ugotuj w osolonej wodzie tak, by pozostał al dente.
  2. Po odsączeniu z wody, podziel go na małe kawałki. Przełóż do miski.
  3. Do brokuła dodaj starty na tarce o większych oczkach ser cheddar oraz pokrojone w paski pomidory suszone.
  4. Wlej sos sojowy i oliwę, a następnie zagęść całość bułką tartą.
  5. Rozgnieć wszystkie składniki widelcem i uformuj kotleciki.
  6. Smaż na odrobinie oliwy, aż będą rumiane.

[1] Atlas mięsa 2022, Fundacja im. Heinricha Bölla w Warszawie, Instytut na rzecz Ekorozwoju, s.65.

[2] Wpływ diety wegetariańskiej na skład mikrobioty jelitowej

[3] Tamże

Pozostałe porady