Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Ile trwa rozmrażanie mięsa, ryb, chleba, warzyw, owoców?

mrożone ryby

Czas potrzebny do bezpiecznego rozmrożenia produktów spożywczych zależy od przyjętej przez nas metody. Najdłużej żywność rozmraża się w lodówce, najkrócej – w piekarniku i kuchence mikrofalowej, które są wyposażone w funkcję rozmrażania.

Czy rozmrażanie żywności jest konieczne?

Niektóre produkty, jak owoce czy warzywa, nie zawsze wymagają rozmrożenia. Można wykorzystać je od razu po wyjęciu z zamrażarki, gotując je na parze, wrzucając do wrzątku, piekąc, smażąc czy – w przypadku owoców – dodając do ciasta. Ba! Część z nich (np. maliny, jagody czy wiśnie) można zjeść bez żadnej dodatkowej obróbki. W mrożonej wersji świetnie sprawdzają się jako dodatek do koktajli, sorbetów czy sycących owsianek.

Ale owoce i warzywa to przecież niejedyne produkty, które zamrażamy. Inne, jak mięso czy ryby, bezwzględnie wymagają rozmrożenia przed spożyciem lub dalszą obróbką.

Ważne:

>> Żywność należy rozmrażać tuż przed spożyciem, aby ograniczyć namnażanie się groźnych drobnoustrojów.

>> Mrożonki najlepiej rozmrażać w lodówce albo w piekarniku lub mikrofalówce z funkcją „defrost”. Rozmrażanie w temperaturze pokojowej nie jest zalecane, bo sprzyja namnażaniu bakterii, pogarsza wygląd produktów (stają się papkowate) i powoduje znaczne utraty witamin.

>> Właściwie zamrożone i prawidłowo rozmrożone produkty nie tracą swojej konsystencji i smaku oraz zachowują cenne wartości odżywcze. 

Ile trwa rozmrażanie owoców i warzyw?

Owoce i warzywa nieprzeznaczone do obróbki cieplnej (czyli do gotowania, smażenia czy pieczenia) najlepiej rozmrażać w lodówce, na dolnej półce. Zimne powietrze pozwala ograniczyć rozwój bakterii, ale też – niestety – wydłuża cały proces rozmrażania. Dlatego, jeśli mamy ochotę na owocowy deser lub warzywny przysmak z mrożonki, warto pomyśleć o tym nieco wcześniej. W zależności od wagi i rodzaju produktów, do rozmrożenia się w lodówce potrzebują od 3 do 5 godzin.

Miękkie owoce, jak truskawki, wiśnie czy maliny można rozmrozić nieco szybciej, umieszczając je (razem z opakowaniem!) w miseczce z letnią wodą. Niektórzy polecają również delikatne przelewanie owoców ciepłą wodą. Ten sposób skraca rozmrażanie do kilkudziesięciu minut, ale może sprawić, że owoce będą wyglądać mało atrakcyjnie.

Bezpieczniejszym, a jednocześnie najszybszym sposobem na rozmrożenie owocowo-warzywnych mrożonek jest użycie mikrofalówki z funkcją „defrost”. W najnowszych modelach porcję owoców lub warzyw rozmrozimy już w ciągu 7-8 minut, bez uszczerbku na jakości!

Zobacz też Jak przyspieszyć rozmrażanie? Rozmrażanie w mikrofalówce i piekarniku.

Jak szybko rozmrozić mięso?

Rozmrażanie mięsa jest procesem najbardziej wymagającym i długotrwałym. Aby było zdatne do dalszej obróbki, musi spędzić w lodówce nawet kilkanaście godzin (w zależności od rodzaju, wagi i sposobu porcjowania mięsa).

Gdy zależy nam na czasie, do rozmrażania mięsa warto użyć piekarnika albo mikrofalówki z funkcją „defrost”. W nowoczesnych mikrofalówkach rozmrożenie półkilowego mięsa zajmuje ok. 15 minut. Udka i piersi z kurczaka rozmrażają się tu jeszcze szybciej – od 8 do 10 minut.

Jeśli nie dysponujemy odpowiednim sprzętem, nie próbujmy przyspieszyć rozmrażania mięsa na słonecznym stanowisku czy w gorącej wodzie. W ten sposób nie tylko pogorszymy jego smak, ale też ryzykujemy zatruciem.

Jak szybko rozmrozić rybę?

Chociaż rozmrażanie ryby w lodówce trwa znacznie krócej, niż rozmrażanie większych kawałków mięs, proces ten może zająć kilka długich godzin. Ale już w mikrofalówce z funkcją „defrost” rozmrozimy półkilową rybę w niecałe 12 minut! Pamiętajmy tylko, by rozmrażać ją na odpowiednim ruszcie lub sicie, które umożliwią odprowadzenie wody.

Jak długo rozmraża się chleb?

W przeciwieństwie do poprzedników, pieczywo nie wymaga rozmrażania w lodówce. Aby stało się tak chrupkie, jak tuż po upieczeniu, można rozmrozić je w mikrofalówce (całość zajmie najwyżej 8 minut), a później włożyć je na 10-15 minut do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Można też w ogóle pominąć etap rozmrażania i przedłużyć pobyt chleba w rozgrzanym piekarniku do 40 minut.

Pozostałe porady