Buraczki zasmażane – jak je przygotować?
Buraczki zasmażane można podawać do wielu potraw, często łączy się je z kotletami mielonymi serwowanymi w towarzystwie gotowanych ziemniaków. Tak czy inaczej to świetny dodatek do dań obiadowych, przywołujący na myśl smaki dzieciństwa.
Zacznijmy od buraków
Buraki należy ugotować w wodzie lub upiec w piekarniku.
Niezależnie od tego, jaką metodą przygotowywania buraków wybierzesz, warzywa zawsze dokładnie umyj. Gotuj przez około 1 godzinę, a następnie sprawdź widelcem, czy są już miękkie. Jeśli chcesz je upiec to owiń każdy burak w aluminiową folię i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 190ºC przez ok. 1 godzinę. Pamiętaj, że większe buraki potrzebują więcej czasu. Dlatego piecz je nieco dłużej albo przekrój na mniejsze części.
Ugotowane lub upieczone buraki ostudź i obierz ze skórki, następnie zetrzyj na tarce.
Teraz pora na zasmażanie.
Jak zasmażać buraczki?
Dla 4 osób potrzebne będą:
- 5 buraków (ok. 60 dkg)
- 1 cebula lub 1 kwaśne jabłko (albo jedno i drugie, według upodobań)
- 1 łyżka masła, ewentualnie oleju
- 1 łyżka mąki
- sól i cukier do smaku
- sok z cytryny
Na patelni rozpuść masło (lub masło i olej), dodaj posiekaną drobno cebulę, dodaj mąkę i zrób zasmażkę. Teraz dodaj starte buraczki, wymieszaj, mocno podgrzej. Jeśli chcesz, dodaj starte jabłko, posól i posłodź, skrop sokiem z cytryny.
Zamiast zasmażki do zagęszczenia buraków można użyć śmietany wymieszanej z łyżeczką mąki.
Buraczki podawaj gorące.