Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Kolorowe kluski śląskie – ze szpinakiem, z dyni, z burakiem i inne

Domowe kolorowe kluski śląskie

Zima nieco wyczerpała ludzi swoim szaroburym krajobrazem. Nic więc dziwnego, że gdy słońce zaczyna nieśmiało przebijać się przez chmury, masz ochotę na więcej kolorów. Wprowadź wiosnę na swój talerz, dodając do posiłków trochę koloru! Zielone, pomarańczowe, czy czerwone kluski śląskie to istna feeria barw, która przywoła wiosnę w twojej kuchni. Jak je zrobić?

Kluski śląskie – tradycyjne danie polskiej kuchni

Każdy, kto rozsmakowuje się w kuchni polskiej, zna kluski śląskie. Te charakterystyczne, delikatne, okrągłe kluseczki z dziurką w środku to chluba Śląska i jedno z tradycyjnych dań tej kuchni regionalnej. To, jak ważnym elementem kulinarnym są kluski śląskie, świadczy fakt, że zostały wpisane na Listę Tradycyjnych Produktów województwa opolskiego i śląskiego.

Kluski śląskie to proste danie składające się jedynie z kilku składników – mąki ziemniaczanej, jajek, ziemniaków i wody. Najczęściej podawane są na niedzielny obiad z gulaszem lub mięsną roladą i czerwoną kapustą, na Śląsku zwaną modrą. Co ciekawe, na Śląsku istnieje przesąd mówiący, że kluski śląskie należy podawać zawsze w nieparzystej liczbie. Ma to przynieść bogactwo i dostatek.

Kluski śląskie – czy są zdrowe?

Śląska kuchnia jest syta i dość ciężka, dlatego wiele osób obawia się częstego jedzenia klusek. Jednak oprócz pysznego smaku, mają one w sobie dużo składników odżywczych, dlatego warto wprowadzić je do swojej diety. Jakie dobroczynne składniki w nich znajdziesz?

Ziemniaki

Gotowane ziemniaki stanowią bazę klusek śląskich. Ziemniaki są bogate w węglowodany, głównie skrobię, co zapewnia organizmowi energię do działania. Zawierają również błonnik pokarmowy, który sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu przewodu pokarmowego, oraz witaminy z grupy B, które są istotne dla metabolizmu. Są również bogactwem składników mineralnych: magnezu, cynku, fosforu, żelaza, manganu, miedzi, potasu.

Mąka

Dodatek mąki zwiększa zawartość błonnika oraz białka w daniu. Mąka dostarcza również witaminy C i witaminy B6, a także minerałów, jak fosfor, wapń, potas czy magnez.

Jajka

Jajka są bogatym źródłem wysokiej jakości białka, które jest istotne dla budowy i regeneracji tkanek mięśniowych. Choć jajka zawierają tłuszcze, głównie w żółtku, to należy pamiętać, że większość tłuszczów w jajkach jest nienasycona, co oznacza, że mogą być korzystne dla zdrowia serca, zwłaszcza gdy spożywane są w umiarkowanych ilościach. Jajka są bogate w różnorodne witaminy i składniki mineralne, w tym witaminę A, D, E, K, witaminy z grupy B (takie jak B12, ryboflawina, kwas foliowy), żelazo, cynk, fosfor i selen.

Sól

Choć sól dodawana do klusek śląskich stanowi tylko niewielką część całkowitej diety, warto zachować umiar w jej spożyciu. Nadmierna ilość soli może przyczynić się do wzrostu ciśnienia krwi i zwiększyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych [1].

Kluski śląskie inaczej – sprawdzone przepisy

Choć kluski śląskie to tradycyjne danie, można dodać do niego nieco nowoczesnego twistu. Poznaj przepisy na kolorowe kluski śląskie z warzywną nutą. To świetny pomysł na przemycenie warzyw do diety twojej lub twojego dziecka!

Kluski z burakiem

Różowe kluski z burakiem to pyszny dodatek do obiadu, który zachwyci i dorosłych, i dzieci. Poznaj sprawdzony przepis na buraczane kluski z wykorzystaniem mrożonek Hortex, by oszczędzić swój czas!

Składniki:

Ilość klusek: około 30 sztuk

Czas przygotowania: 40 minut

Poziom trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obierz, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie lub na parze. Odstaw do ostudzenia.

2. Buraki Hortex wyjmij z zamrażarki, rozmroź, a następnie odsącz nadmiar płynu.

3. W misce rozgnieć ugotowane ziemniaki za pomocą tłuczka do ziemniaków lub zmiel w maszynce do mięsa.

4. Buraki zblenduj na gładką masę.

5. Wymieszaj ziemniaki z burakami, dodaj skrobię ziemniaczaną, jajka i sól. Wyrób ciasto.

6. Z ciasta formuj małe, okrągłe, lekko spłaszczone kluski. W środku każdej zrób dziurkę palcem.

7. Gotuj kluski w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię (około 5-7 minut).

8. Wyjmij gotowe kluski łyżką cedzakową i odcedź.

Kluski ze szpinakiem

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 200 g mrożonego szpinaku Hortex
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • sól do smaku
  • Ilość klusek: około 30 sztuk
  • Czas przygotowania: 45 minut

Poziom trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

1. Wyjmij szpinak z zamrażarki i pozostaw do rozmrożenia. Następnie dokładnie go odsącz.

2. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie i odstaw do wystygnięcia.

3. Z ugotowanych ziemniaków i szpinaku zrób purée. Możesz zmielić masę lub zgnieść tłuczkiem.

4. Dodaj skrobię ziemniaczaną, jajka i sól do smaku. Wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.

5. Uformuj małe kluski z ciasta. Delikatnie spłaszcz i na środku każdej zrób dziurkę.

6. Gotuj kluski w osolonej wodzie przez około 6-8 minut.

7. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię, wyjmij je łyżką cedzakową.

Kluski z dynią

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 200 g dyni mrożonej Hortex
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • sól do smaku
  • Ilość klusek: około 30 sztuk (na 4 osoby)

Czas przygotowania: 50 minut

Poziom trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

1. Dynię wyjmij z zamrażarki do rozmrożenia. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie i odstaw do ostudzenia.

2. Z ugotowanych ziemniaków i dyni zrób purée.

3. Dodaj skrobię ziemniaczaną, jajka i sól. Wymieszaj, aż uzyskasz jednolite ciasto.

4. Z ciasta uformuj małe kluski z dziurką w środku.

5. Gotuj kluski w osolonej wodzie przez około 7-9 minut.

6. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię, wyjmij je łyżką cedzakową.

Jakie inne warzywa możesz wykorzystać do zrobienia kolorowych klusek śląskich? - infografika.

Z czym podawać kolorowe kluski śląskie?

Kluski śląskie możesz podawać z tradycyjnymi dodatkami, takimi jak gulasz lub sos grzybowy, lub też postawić na nowoczesność. Z czym dobrze komponują się kluski śląskie? Poznaj nasze pomysły!

Kluski śląskie na słono

Dyniowe kluski śląskie z kurkami i szpinakiem Hortex

Usmaż kurki z szalotką i czosnkiem, dodaj podsmażony szpinak.

Podawaj kluski śląskie z sosem kurkowym i szpinakowym, posypane świeżo startym parmezanem.

Szpinakowe kluski śląskie z kremowym sosem z pieczarek i tymiankiem

Podsmaż pokrojone pieczarki z cebulą i czosnkiem, dodaj słodką śmietanę 30%  i gotuj na wolnym ogniu. Dopraw sos tymiankiem, solą i pieprzem, podawaj z kluskami śląskimi.

Buraczane kluski śląskie z grillowanym kurczakiem i sosem pomidorowym

Kawałki piersi z kurczaka przypraw i przypiecz na grillu. Przygotuj sos pomidorowy z passaty, świeżych przypraw i odrobiny śmietanki 30%. Podawaj je z sosem pomidorowym i ugotowanymi kluskami śląskimi. Posyp potrawę świeżymi ziołami, takimi jak bazylia lub natka pietruszki.

Słodkie propozycje

Dyniowe kluski śląskie z karmelizowanymi jabłkami i cynamonem

Pokrojone w kostkę jabłka karmelizuj na maśle z dodatkiem cynamonu i brązowego cukru.

Podawaj kluski śląskie z karmelizowanymi jabłkami, polewając całość sosem karmelowym lub kwaśną śmietaną.

Buraczane kluski śląskie z musem z owoców leśnych

Zmiksuj mrożone owoce leśne Hortex (np. maliny, borówki) z odrobiną cukru i soku cytrynowego. Podawaj kluski śląskie z musem z owoców leśnych, posypane świeżymi jagodami lub malinami. Możesz dodać odrobinę śmietany lub jogurtu naturalnego.

Szpinakowe kluski śląskie z czekoladowym sosem i posypką z orzechów

Przygotuj gęsty sos czekoladowy, używając gorzkiej czekolady i śmietany 30%. Polej kluski sosem czekoladowym i posyp orzechami

Poznaj nowe spojrzenie na klasykę z Hortex!

Kluski śląskie to kwintesencja klasyki! Warto jednak eksperymentować ze smakami i dodatkami, by tradycyjny posiłek zamienić w nowoczesne danie w świeżym wydaniu. Dodatek warzyw w kluskach nie tylko zmieni ich smak, ale doda też witamin. Warzywa są niezbędne w diecie, dlatego też dodawaj je do każdego posiłku. Z mrożonkami Hortex to proste! Gotowe mieszanki warzyw to prosty sposób na pyszne dania w kilka chwil.

Poznaj ofertę warzyw i owoców mrożonych Hortex i ciesz się ich świeżym smakiem na co dzień!


[1] https://www.ekologia.pl/styl-zycia/kuchnia/kluski-slaskie-wlasciwosci-sklad-i-wykorzystanie-klusek-slaskich,26203.html

Pozostałe porady